Sarajevski "Dnevni avaz" objavio je danas tekst o Mili Boji pod naslovom "Proizvodima nema 'izdera', traju i za dvije generacije".

Kreševska općina od davnina je poznata po zanatima i vrsnim majstorima. U Kreševu se kovao novac, pravile su se potkovice, alati, noževi “kreševljaci”, samari i ostala konjska oprema.

Čuva uspomenu

Danas Kreševo i čaršija spavaju, a zvukovi koji su bili proizvod zanatskog rada, otišli su u zaborav. Od starih zanata, i dalje su prisutni kovači, ali u daleko manjem broju nego u prijeratnom periodu. Nekada su bile aktivne i samardžije ili sarači, koji su se bavili proizvodnjom i popravkom konjske opreme, a posebno samara, koji su se stavljali na konja i u koje se utovarao teret. Uspomenu na ovaj skoro izumrli zanat čuva Ivo Miletić, poznatiji kao Mile Bojo. Kako kaže, zanat je naučio od oca, u čije je vrijeme ovo bio isplativ posao.

- Tada se u Kreševu iskopavala baritna ruda i iz nekoliko sela se dovozila ovdje na konjima. Redovno smo pravili samare za te konje, koji su prevozili barit, a popravljali smo i ostatak konjske opreme. Tada je bilo 350 konja koji su radili na prijevozu i dodatno konji Kreševljaka. Htio - ne htio, morao sam ocu da pomognem i tako sam i ja izučio zanat - kaže Miletić, koji danas u zanatsku radionicu uđe samo zbog prijatelja koje ne može da odbije. Zbog poznavanja rada s kaiševima i vezovima za konje, danas radi sitnije stvari. Pravi futrole za noževe, kaiše od kože i ogrlice za pse.

Presovani papir

- Kako narod kaže, mojim proizvodima nema “izdera”. Ja to kad napravim, traje za dvije generacije. Ovi kineski remeni koje narod kupuje, od običnog su presovanog papira, presvučenog skajem. To ništa ne valja - kaže ovaj penzioner, koji više od 70 godina živi po svom pravilu, gdje su obraz, poštenje i pomaganje najbitniji.Kaiš iz Bojine radionice i jeftina verzija

Dvaput vidio Tita

- U vrijeme Jugoslavije imao sam čast da dva puta idem na prijem kod Tita. Jedan od razloga je taj što sam u vojsci spasio jednog visokog časnika JNA od utapanja. To je vidio narodni heroj Dragutin Đorđević i predložio me za odlikovanje – ističe Miletić, dodajući da su mu redovni gosti bili Džemal Bijedić i Hamdija Pozderac.

Autor K. TOPALOVIĆ

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17