Udruga „Klepsidra“ priredila je reprint izdanje knjige fra Augustina Kristića Građanski život Kreševa.

Originalno izdanje tiskala je 1939. godine „Bosanska pošta“ iz Sarajeva, a u međuvremenu ga je postalo gotovo nemoguće pribaviti, pa će novo izdanje sigurno zainteresirati sve koje vole povijest i prošlost Kreševa.
Uz opširan uvod, knjiga ima sljedeća poglavlja: Kreševo, Naselja u Kreševu, Čaršija i kasaba, Policijska služba, Požarna služba, Esnafske svijeće, Esnafski pir, Kreševski „kramari“, Hanovi i krčme, Pazarni običaji, Obiteljska i rodbinska zajednica, Rodbinski odnosi, Kuća, Kućni uređaj, Dužnost kuće, Mlin, Djelidba, Stan, Pranje i kuhanje safuna, Jelovnik kreševske kuće, Djeca, Pir, Ukop, Odijelo i obuća, Ponašanje – etiketa, Pjesma, tambura i kolo, Esnaf, Broj majdana, rudnica i kovačnica te Uticaj drugih kulturnih sredina na Kreševo.
Fra Augustin Kristić rođen je na današnji dan, 26.VIII.1892. godine u Kreševu. Za svećenika je zaređen 1915. Službovao je u raznim mjestima, a 1935. godine je prešao u dijecezanske svećenike. Umro je u bolnici u Travniku 13.VIII.1960. godine.
Intenzivno se bavio proučavanjem naše crkvene i narodne prošlosti. Ostavio je brojne vrijedne radove s područja povijesti, etnologije i etnomuzikologije i bez dvojbe ga se može smatrati najplodnijim piscem kreševskog područja, a također i jednim od najplodinijih u Bosni i Hercegovini svoga doba. Napisao je, naime, osim nekoliko knjiga, i brojne studije u periodici, kao i članke, reportaže i druge priloge. U rukopisu su mu ostale zbirka dječjih pripovijesti Put pisanice kroz tri carstva i kraljevstva, Dnevnik, te Rječnik Kreševa i okolice. Spomenuti i drugi rukopisi iz njegove ostavštine čuvaju se u arhivu Franjevačkog samostana u Kreševu.
Osim Kristićeve knjige, „Klepsidra“ je izdala i roman Mile Jukića Samo jednom se gubi. Roman je nagradila Fondacija za izdavaštvo BiH, a prvo izdanje tiskala je najveća izdavačka kuća u BiH, TKD „Šahinpašić“ iz Sarajeva.
Tiskanje obiju knjiga pomogli su Općina Kreševo i županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa, a zasad se mogu nabaviti u Forografskoj radnji „Stanić“ ili naručiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17