Općinski načelnik Radoje Vidović je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća ukratko prezentirao što je sve urađeno u proteklom razdoblju. Prenosimo najvažnije naglaske iz njegovog izlaganja.

Dan općine je uvijek prigoda da se na određen način sumiraju rezultati iz proteklog razdoblja, kaže što se realiziralo, što nismo uspjeli i kakvi su planovi za naredno razdoblje. Osobno sam u nezahvalnoj, poziciji jer se na dužnosti načenika nalazim nešto manje od pola godine, te ću vas i izvijestiti uglavnom o tom razdoblju.

Jedna od temeljnih zadaća općine je  rad na infrastrukturnim projektima, odnosno na stvaranju preduvjeta za boljom prometnom povezanošću te stvaranju pretpostavki za lakši svakodnevni život naših sugrađana, a tako i za lakše poslovanje našim gospodarstvenicima. Na planu infrstrukture većinu svoje energije smo usmjerili na riješavanje ključnih prometnih pravaca na području općine, a  to su putni pravci Kreševo-Kiseljak-Tarčin te put Resnik-Volujak-Lepenica, odnosno spoj na petlju autoceste. Što se tiče aktivnosti na ovim dvama projektima, želim vas izvjestiti da smo uspijeli izlobirati da se dosadašnji regionalni put Kiseljak-Kreševo-Tarčin prekategorizira sa regionalnog na magistralni. Iskreno se nadamo da ćemo ovom prekategorizacijom lakše doći do značajnijih sredstava kako bismo izvršili temeljitu rekonstrukciju dionice do Kiseljaka, a također i da završimo dionicu do Tarčina. Trenutno je u tijeku postupak izbora izvođača radova za dionicu u dužini od jednog kilometra te se nadamo da će i radovi na ovoj dionici uskoro početi i biti u ovoj godini završeni, tako da bi nam ostalo još oko 700 m do konačnog završetka izgradnje puta do Tarčina.

Iako je put do Tarčina i dalje prema jugu značajan za Kreševo, za nas je  u ovom trenutku je  svakako značajniji put prema Lepenici i petlji koridora autoceste. Za dionicu puta preko Resnika urađen je projekt i trenutno se, uz pomoć županijske Direkcije za ceste, radi na izvlaštenju zemljišta, odnosno otkupu, kako bi mogli krenuti i sa izgradjom dugo očekivanog puta preko Resnika. Izgradnjom ovog puta ne samo da će se lakše prometovati do spoja na autocesti već  će i naša poslovna zona u Resniku postati znatno privlačnija za nove investitore, pa je za nas izgradnja ovog puta prioritet nad prioritetima. Stoga se nadam velikoj pomoći naših županijskih dužnosnika, koju smo na realizaciji ovog prevažnog projekta i dosad imali. Nedavno je uz pomoć županijske Direkcije urađen i most u Polju te presvučena manja dionica ovog regionalnog puta.

Od drugih realiziranih značajnijih infrastrukturnih projekata svakako moram istaknuti projekte na Trosci čiji završetak smo danas i službeno obilježili. Vrijednost ovih projekata je 300.000 KM, dva su realizirana uz pomoć OSRAZ-a, a parking je samostalno financirala Općina. Također je u tijeku i sanacija asfaltiranih lokalnih puteva na području čitave općine, urađena je sanacija klizišta na putu ka Bukvi, saniran propust na putu ka Ratkoviće, itd. Spomenuti radovi se u potpunosti financiraju iz općinskog proračuna. 
Zbog opasnosti od poplava i urbanijeg izgleda naše općine krenuli smo sa uređenjem korita rijeke Kreševčice, prostora oko samostana, s postavljanjem klupa, uređenjem šetnica, itd., a raspisali smo i natječaj za najbolje uređena naselja, dvorišta i balkone, kako bi čitav naš kraj bio još lijepši.

Što se tiče same Općine kao institucije, nastojimo se kadrovski ojačati, uložili smo znatna sredstva u opremanje civilne zaštite, kako bi, ne dao Bog, što spremnije dočekali elementarne nepogode kakve su ove godine pogodile BiH i regiju. Ovdje želim naglasiti da je i naša općina u skladu sa svojim mogućnostima pružila potporu poplavama ugroženom stanovništvu. Također ovdje moram pohvaliti sve one koji su pomogli ugroženim, a posebno volonterima, FRAMI i svima drugim koji su odmah, ne čekajući djelovanje institucija, dali svoj doprinos.
Jedna od najvažnijih zadaća lokalne samouprave svakako je komunalna djelatnost. Zbog toga smo u proteklom razdoblju ovoj djelatnosti posvetili veliku pažnju, a rezultateočekujemo uskoro. Tako smo, uz pomoć švedske razvojne agencije SIDA, osigurali vrijednu donaciju u iznosu od 114.000 eura, a ta donacija će se sastojati u novom namjenskom vozilu za odvoz otpada, 51 kontejneru i 150 kanti za smeće. Općina će izgraditi tzv. zelene otoke, odnosno mjesta gdje će biti smješteni kontejneri i kante (u tijeku je procedura izbora izvođača radova). Po našem planu, do kraja godine bi naseljena mjesta Kreševo, Troska, Kojsina i Vranci trebala biti u potpunosti pokrivena sa kontejnerima i kantama za selektivno prikupljanje otpada, koje ima ekonomske, ali još  više ekološke efekte, te molim naše sugrađane da podrže ovaj projekt zbog budućnosti naše djece. Također smo izradili plan sanacije deponija ”Dubrave” te radimo na njenom uređenju i uskoro će na ulazu u deponij biti postavljena ograda sa pratećim objektima, uključujući i nadzorne kamere. U tijeku je izrada Lokalnog ekološkog plana, a njegovo usvajanje očekujemo početkom iduće godine.

U svezi sa vodoopskrbom u tijeku su sljedeće aktivnosti: uz pomoć županijske Vlade odobren nam je projekt izrade elaborata zaštite izvorišta Šćona i Kostajnica, zatim planiramo uraditi elaborate zaštite Oklopa i Orunja te svih drugih značajnijih izvorišta, kako bismo sačuvali naše, po mišljenju mnogih, najvažnije bogatstvo. Ovdje posebno želim naglasiti i upoznati nazočne i naše sugrađane da uskoto krećemo sa kupovinom vodomjera, tako da bi u narednim mjesecima svaki korisnik gradskog vodovoda trebao imati instaliran vodomjer. Na taj način ćemo lakše gospodarit vodoopskrbnim sustavom.  Nadamo se da ćemo do kraja godine realizirati oba spomenuta projekta te imati znatno bolje ustrojenu komunalnu djelatnost. Kao što radimo na gradskom vodovodu, tako nastojimo unaprijediti i lokalne vodovode.

U skladu sa našim mogućnostima radimo zajedno sa našim javnim ustanovama, a pomažemo i Franjevačkom samostanu. Ove godine smo uspjeli zajedno realizirati projekte sa Domom zdravlja i samostanom (vezano za  izgradnju i uređenje muzeja). Nadamo se da ćemo iduće godine biti uspješniji pa realizirati projekte i sa našim vrtićem, školama i ljekarnom.

Što se tiče, mladih tu imamo dosta prostora za poboljšanje. Redovito sufinanciramo rad dječjeg vrtića, svi studenti koji su se prijavili na natječaj i ispunjavaju uvjete dobit će stipendije, a također smo primili i sve volontere koji su se prijavili kako bi stekli svoje prvo radno iskustvo. Ove godine smo uveli i novinu kroz dodjelu simbolične potpore porodiljama u iznosu od po 200 KM za svako novorođeno dijete.
Kad su u pitanju kultura i sport, Općina redovito isplaćuje predviđena sredstva, a financijski prati sve značajnije manifestacije.

Na kraju ovog izvješća želim istaknuti i dobru suradnju sa svim institucijama te sa našim gospodarstvenicima, a od svega navedenog što je urađeno mene osobno najviše veseli gradnja novih proizvodnih pogona i otvaranje radnih mjesta. Za to zahvaljujem svim gospodarstvenicima i pozivam ih da investiraju u općinu Kreševo, samostalno ili kroz javno-privatno partnerstvo sa Općinom.

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17