Do kraja Drugog svjetskog rata svake godine je Pod špiljom pred blagdan Sv. Ane služena sveta misa. Tradicija je nastavljena i nakon Domovinskog rata pa je tako bilo i ove godine.

 

 

Svetište je utemeljeno u drugoj polovici 18. stoljeća, u vrijeme kad je Kreševom, a i širom okolinom, harala kuga. U špilji su dvojica kreševskih fratara, fra Franjo Gracić i fra Mato Nikolić, liječili oboljele od te opasne bolesti. U to doba je u svetištu djelovala 'ordinacija na otvorenom', i to zahvaljujući činjenici da su Gracić i Nikolić, uz liječenje, održavali i predavanja o prevenciji zaraze kugom te predvodili skupne molitve.

Iz tog vremena potjecala su i tri 'kućna spomenika', koja su u svetištu stajala do kraja Drugog svjetskog rata, te Gospin kip, za kojeg se također pretpostavlja da je tu postavljen još u vrijeme Gracića i Nikolića. Nakon Drugog svjetskog rata tadašnja komunistička vlast poduzela je mjere kojima je onemogućeno bilo kakvo prakticiranje vjere Pod špiljom, a svetište je obnovljeno nakon pada komunističkog sustava.

 

 

 

 

 

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17