Vokalni ansambl „Pučki pivači KBF-a“ osnovan je 2018. godine pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija “Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja”, a s vremenom su se priključili i studenti s drugih sastavnica Sveučilišta.

Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa doc. dr. sc. Joška Ćalete, a od 2019. postaje i službenim pjevačkim ansamblom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl svojim koncertima i koncertnim ciklusima (sezonama) nastoji svekolikom puku približiti velika otajstva katoličke vjere „kroz oči“ naših predaka, izvodeći mahom napjeve nastale u južnoj i priobalnoj Hrvatskoj, no u repertoar uključuje i napjeve iz drugih krajeva naše zemlje (Slavonija, Srijem, Hrvatsko zagorje itd.). 

Ono što je još važno naglasiti je to da s njima nastupa i Ivan Buljan iz Kreševa.

Oni će nam se u subotu, 17. veljače, u ckvi Uznesenja Blažene Marije Djevice, s početkom od 17:30, predstaviti s korizmenim koncertom pod nazivom ''Evo drvo križa''.

Marija pod križem nadahnuće je za nošenje vlastitoga križa, za učvršćivanje u vjeri, nadi i ljubavi. U Mariji pod križem predstavljena je svaka duša, cijela Crkva, sveukupno čovječanstvo. Krist sluga-patnik Gospodnji, odbijen od strane ljudi, biva uzrokom trpljenja Blažene Djevice Marije, Majke svih ljudi, čija patnja i put prethodi hodu vjere i trpljenja kojim ima proći i sama Crkva, a s istim ciljem - otkupljene čovječanstva.

Pozivamo stoga i vas u ovo korizmeno vrijeme s nama hoditi putem prizora posljednjih dana Kristova života oslikavajući ih pri tom izabranom zvukovnom paletom najrazličitijih napjeva, kojima je naš puk proživljavao otajstva Kristove i muke Majke njegove - od slavnog ulaska u Jeruzalem do trenutka velike boli na Križu s kojega nas umirući spasi.

“Evo drvo križa, na kom je visio Krist, Spasitelj svijeta. Dođite, poklonimo se!” - piše u najavi Pučkih pivača KBF. 

 

420187484_690207479970263_2196725514061682715_n.jpg

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17