DZ_Predavanje.jpg

 

U srijedu, 25. siječnja 2024., u konferencijskoj dvorani Adriale Hotela održano je edukativno predavanje pod nazivom "Zajedno protiv raka vrata maternice", koje je organizirala JU Dom zdravlja Kreševo. Skup je okupio raznoliku publiku, pružajući dublji uvid u prevenciju i liječenje raka vrata maternice u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ove opasne bolesti.

Predavanje je svojim pozdravnim govorom otvorila ravnateljica JU Dom zdravlja Kreševo, prim. dr. Olivija Vukoja-Bradara, unoseći dinamiku i predstavljajući predavače za nadolazeće izlaganje. Nakon toga, dr. Valentina Miličević i Anita Oborović, univ. bac. prim., preuzele su uloge predavača, produbljujući temu svojim stručnim izlaganjem.

U svom izlaganju, naglasile su važnost prevencije raka vrata maternice, ističući dostupne mogućnosti za njegovu prevenciju i praktičnu eliminaciju ove ozbiljne zdravstvene prijetnje. Edukacijom o izbjegavanju rizika za razvoj raka, visokim postotcima cijepljenja mladih protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima, uključujući Papa test i testiranje na HPV, moguće je značajno smanjiti incidenciju raka vrata maternice, kao i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Istaknuto je kako se bolest otkrivena u predstadijima ili ranoj fazi može potpuno izliječiti ili uspješno liječiti, ukoliko se pridržavamo preporučenih preventivnih mjera.

Ovo predavanje predstavlja korak naprijed u širenju svijesti i stručnog znanja o raku vrata maternice, unapređujući zdravlje zajednice i pridonoseći održivosti zdravstvenog sustava.

Osim raznolike publike, predavanju su nazočili liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, što je dodatno istaknulo nužnost angažiranja u borbi protiv raka vrata maternice i podizanja svijesti o preventivnim mjerama među građanima.

 

1706273347979.jpg

 

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka, te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok u svijetu 40-ih godina prošloga stoljeća nije prihvaćena citodijagnostika, koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena uz očuvanje kvalitete života.

Rak grlića maternice drugi je najčešći uzrok smrti od raka kod žena u istočnoj Evropi i srednjoj Aziji. On prvenstveno pogađa mlađe žene, a većina slučajeva javlja se između 30. i 50. godine života. Svake godine se u regiji dijagnosticira više od 38.000 novooboljelih i evidentira 18.000 smrtnih slučajeva od raka grlića maternice– što predstavlja stopu do 10 puta veću nego u zapadnoj Evropi.

U Bosni i Hercegovini svake godine oko 300 žena i djevojaka oboli od raka grlića maternice. Skining programima može se smanjiti stopa raka grlića maternice do 80% (ili do 90%, ako se kombiniraju s vakcinacijom adolescentica protiv humanog papilomavirusa (HPV).

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17