1699979503085.jpg

 

Svjetski dan šećerne bolesti je obilježen u Kreševu, gdje je Javna ustanova Dom zdravlja Kreševo organizirala informativno predavanje o ovoj globalno rasprostranjenoj bolesti.

U konferencijskoj dvorani hotela Adriale okupljeni su građani imali priliku čuti stručna predavanja i savjete vezane uz šećernu bolest.

Predavanje je održala, dr. sci. prim. dr. Vanja Karlović-Bešlić, specijalista interne medicine, s subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije. Kroz svoje iskustvo i znanje, dr. Karlović-Bešlić istaknula je ključne aspekte prevencije i načine uspješnog upravljanja šećernom bolešću.

Organizatorica i moderatorica ovog značajnog događaja bila je ravnateljica JU Dom zdravlja Kreševo prim. dr. Olivija Vukoja-Bradara, specijalista interne i obiteljske medicine.

Njihovo zajedničko djelovanje nije samo obogatilo stručnost događaja već je i pridonijelo podizanju svijesti o važnosti prevencije i pravilnog upravljanja šećernom bolešću.

Svi zainteresirani imali su priliku prisustvovati događaju, te se educirati o važnosti prevencije i kontrole šećerne bolesti. Osim vrijednih informacija dobivenih na predavanju, posjetiteljima je omogućeno i besplatno mjerenje razine šećera u krvi, čime se želi naglasiti važnost redovitih kontrola i brige o vlastitom zdravlju.

Inicijativa je primljena s velikim interesom građana, te je istaknuta važnost podizanja svijesti o šećernoj bolesti i promicanju zdravog načina života. Ovakvi događaji pokazuju predanost lokalne zajednice u brizi o zdravlju svojih građana, te promicanju preventivnih mjera za očuvanje zdravlja.

Važno je napomenuti da je Dijabetes (šećerna bolest) globalni zdravstveni izazov koji pogađa više od 460 milijuna ljudi diljem svijeta, a očekuje se rast do 700 milijuna do 2045., što ga čini vodećim uzrokom sljepoće, bolesti bubrega, srčanih udara i moždanih udara. Svake 8 sekunde netko umre od komplikacija povezanih s dijabetesom,  Gotovo polovica oboljelih nije svjesna svoje dijagnoze, dok se troškovi liječenja dijabetesa procjenjuju na preko 850 milijardi dolara godišnje. Srećom, većina slučajeva dijabetesa može se spriječiti ili odgoditi zdravim načinom života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i održavanje zdrave tjelesne težine ali i redovnih liječničkih kontrola.

 

1699979503102.jpg

 

1699979503025.jpg

Bogat sadržaj
Advent u Kreševu 2023
24.11.2023 10:51

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17