396672861_180485338389476_2890588858568655503_n.jpg

 

13 hodočasnika iz Viteza, Novog Travnika, Travnika, Busovače, Kreševa i Kraljeve Sutjeske u šest dana prepješačit će 260 km, piše artinfo.ba.

Hrvati središnje Bosne osjećaju bol i patnju Vukovara, Grada Heroja čiju obranu je srpski agresor slomio 18. studenog 1991. godine nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i opsade koja je trajala 87 dana. Osjećaju jer i sami su u proteklom Domovinskom ratu doživjeli bolno iskustvo okruženja od daleko brojnijeg neprijatelja, bez hrane, lijekova. Ginuli su svakodnevno braneći svoje obitelji i domove, znaju što znači biti progran sa svojih ognjišta, izgubiti najmilije, gledati stradanja i patnju nevinih, djece, žena, zarobljenika.

Baš zato prije šest godina hodočašćem od Viteza, jednog od mjesta središnje Bosne kojemu su Hrvati u ratu podnijeli ogromne žrtve, do Vukovara, odlučili su pokloniti se žrtvi Grada Heroja, žrtvujući se pješačenjem u kojemu će u šest dana preći 260 km. Ove godine iz viteškog naselja Jardol na put kreću u subotu 11. studenog nakon mise i druženja s mještanima. Hodočasnika je ove godine 13, potvrdio nam je Ivica Kolenda, Travničanin koji u Vukovar hodočasi treću godinu zaredom.

„Na put krećemo 11. studenog iz Jardola. Prvo odredište nam je Žepče, zatim Doboj, Modriča. Granicu planiramo prijeći u Šamcu. Planiramo svakoga dana preći oko 50 km puta kroz BiH, a nakon što pređemo granicu dnevno bi do Vukovara pješačili oko 30 km da bismo u Vukovar stigli ouči godipšnjice obilkježavanja pada Vukovara te bili dio programa odavanja počasti žrtvama“, pojasnio nam je Kolenda.

Vitežani i Travničani su najbrojniji u grupi hodočasnika, po četvoro iz oba mjesta pješice kreće put Vukovara.

„Među njima je i Ivan Rajković iz Jardola koji hodočasti od samog početka. Iako ne može biti s nama jer je nedavno operiran s molitvama i mislima pratit će nas Andrija Livančić za čiji oporavak također molimo. I ove godine pridružit će nam se Mladen Akrap Manac iz Busovače, a s nama će put Vukovara ove godine i Sanjin Kezija iz Kreševa te Anto Drlje, kojim je rodom iz Kraljeve Sutjeske, a trenutačno živi u Splitu“, kazao nam je Kolenda, jedan od četvorice hodočasnika iz Travnika.

Među travničkim hodočasnicima je i Ivanka Tavić, iz sela Maljine, mjesta stravičnog zločina kojeg su lipnju '93. počinili pripadnici Armije R BiH strijeljavši 37 zarobljenih Hrvata u mjestu Bikoše. Ivanka nije prva žena koja hodočasti u Vukovar, ali je ove godine jedina. „Žrtva mojih suboraca iz sela, njima na čast i slavu, bit će mi vodilja i snaga da uz Božju pomoć s ostalim pređem put do Vukovara“, kaže Ivanka Tavić koja svojim primjerom potvrđuje snagu žena koja je i ratu bila od iznimne važnosti u obrani hrvatskog naroda središnje Bosne.

A središnja Bosna baš poput Vukovara puna je otvorenih rana koje govore o stradanju hrvatskog naroda čije žrtve i dalje vape za pravdom i istinom. Pokloniti se žrtvama Vukovara, ipričati priče o srednjobosanskim mjestima progona i zločina misija je koju su sebi postavili hodočasnici koje bol i patnja proživljena u ratu na poseban način veže sa stradanjem Vukovaraca u krvavim bitkama u kojima se jednako kao i u središnjoj Bosni pokušalo obraniti neobranjivo, uz ogromne i nesebične žrtve branitelja te užasna stradavanja civila, uključujući djecu, žene i ranjenike. Hodočasnici iz središnje Bosne nadaju se kako će sličnih hodočašća biti i do mjesta stradanja Hrvata u središnjoj Bosni, od Viteza preko Travnika, Bugojna do brojnih drugih odredišta.

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17