Lijepe i pozitivne priče često prođu ispod radara. A mi ipak smatramo kako im treba pridavati puno više pozornosti - piše Artinfo.ba

O svestranoj Kiseljačanki, sada s adresom u Kreševu, Anji Puljić smo već pisali. Ambiciozna magistrica pedagogije svoju priču započinje osnivanjem instagram stranice Dnevnik mladog pedagoga. Stranica je vrlo brzo privukla pažnju a trenutno broji 14 i pol tisuća pratitelja. Naredni korak bio je osnivanje Udruge "Čudo", koja joj je pomogla ostvarivati dio svojih snova. Treći korak je ujedno i najveći dosad, a to je osnivanje malog Pedagoškog centra "Čudo". Za početak osluškuje puls i reakcije, a u slučaju da zaživi u punom obujmu, Anja će konkretizirati i podići centar na viši level.Centar bi trebao djelovati kao podružnica Udruge.

 

357344270_662977575848730_7481866451438891294_n.jpg

 

Pedagoški centar "Čudo" osnovan je u Kiseljaku i zamišljen je kao mjesto na kojem će djeca imati priliku razvijati svoje potencijale,Radi se po principu Montessori metode uz primjenu terapije pokretom.

"Radi se po principu individualnih tretmana ili u manjim grupama do 4 djece uz korištenje elemenata Montessori pedagogije i kombinaciju reedukacije psihomotorike - terapije pokretom", kaže nam Anja.

Za one manje upućene, Montessori pedagogiju utemeljila je doktorica Maria Montessori. Ona je promatrajući djecu s mentalnim i emocionalnim poteškoćama, s kojim je svakodnevno radila, uvidjela da djeci nekad nije potreban lijek nego obrazovanje.Smatrala je kako djeci treba prilagoditi materijale pomoću kojih će moći razvijati sva svoja osjetila.

"U Montessori obrazovanju postoji dinamičan odnos između djeteta,odrasle osobe i okoline za učenje.Montessori pedagogija obuhvaća pet temeljnih područja : praktični odgoj,senzoriku,kosmički odgoj, jezik i matematiku. Svako dijete u svom ritmu prolazi kroz materijale prateći svoj interes u tom trenutku. Učitelj promatra dijete, a kada se čini da je dijete savladalo gradivo, učitelj nastavlja lekciju s novim materijalima. Cilj ovakvog obrazovanja nije ispuniti dijete činjenicama nego njegovati njegovu prirodnu znatiželju za učenjem", pojašnjava Anja.

Montessori aktivnosti obično ciljaju samo jednu vještinu. Kad su u pitanju materijali, oni su napravljeni od prirodnih tvari i svaki materijal ima jasan cilj, odnosno plan što se razvija kod djeteta. Učionica je unaprijed pripremljena i djeci su ponuđeni materijali na policama. Dijete samo bira što od ponuđenog želi raditi, prema vlastitim interesima i afinitetima. Odrasla osoba nije vođa, nego vodič. 

Reedukacija psihomotorike ili tretman pokretom je metoda koju stručnjaci koriste kako bi pomogli djetetu da osvijesti svoje tijelo, njegov položaj u odnosu na drugu osobu i u odnosu na prostor i vrijeme.

S obzirom da se bavi čitavim prihomotornim razvojem, ova metoda se primjenjuje kod niza stanja, a može se primijeniti i kod djece tipičnog razvoja (najčešće u malim grupama) kao vid prevencije. Primjenjuje se kod djece svih uzrasta, najoptimalnije do 15.godine", dodaje Anja Puljić.

 

357345123_270265105654329_7557562184418650516_n.jpg

 

Tretman odnosno radionica traje sat vremena, djeca dolaze u dogovorenim terminima jednom ili dvaput tjedno. Rad je prilagođen djeci urednog razvoja kao i djeci s teškoćama, a granična dob je od dvije godine pa naviše. Za svako dijete vodi se dnevnik aktivnosti. 

"Nakon svakog susreta bilježimo svoja opažanja i vježbe koje je dijete radilo/savladalo popraćeno fotografijama djeteta u aktivnosti. Roditeljima je dostupna dokumentacija djeteta kao i savjetovanje u svakom trenutku.Radujemo se svakom novom djetetu", ističe naša sugovornica.

Za sve koji žele da se njihovo dijete razvija u pozitivnom, kreativnom i zdravom okruženju tu je i kontakt-broj : 063-967-929.

Anja Puljić magistrirala je pedagogiju 2018. na FPMOZ u Mostaru. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima.U Udruzi Čudo provodi razne kreativne radionice, a radila je i na brojnim projektima i organizirala stručna usavršavanja i seminare. I sama se redovito usavršava tako da je završila edukaciju za Marte Meo praktičara,reedukatora psihomotorike i Montessori praktičara.

Anja je jedna od onih koja nikada nije sjedila skrštenih ruku, a ljubav prema djeci gurala ju je naprijed i kada se činilo da ne ide. Na svoj uspjeh je ponosna, ali još je više ponosna na uspjehe djece s kojom je radila i s kojom radi. A mi ćemo samo konstatirati : Da je više ovakvih osoba, svima bi nam bilo bolje. 

 

-artinfo.ba

 

357404020_1255122652033363_4510609566206725171_n.jpg

 

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17