VH-Kresevo-2022-19_1.jpg

 

Tekst i foto: visitbih.ba

 

Okružen šumovitim brdima i veličanstvenim planinama, za Kreševo uistinu možemo reći da očarava svojom ljepotom. Jedna je od onih bosanskih čaršija koja vas vraća u prošlost, te budi u vama radnoznalost, želju za istraživanjem i avanturizmom. Kada dođete u Kreševo, pažnju će vam privući bosanske kuće stare nekoliko stotina godina koje čine gradsku cjelinu i nacionalni su spomenik BiH.

Prvi pisani dokument o Kreševu datira iz 15. vijeka, odnosno 1434. godine, u dokumentu bosanskog kralja Stjepana Tomaša koji počinje riječima: „U kraljevskom gradu Kreševu…“. Osim toga, u srednjovjekovnoj Bosni najviše se eksploatiralo srebro i rudnici oko Kreševa uvijek su bili na raspolaganju bosanskim banovima i kraljevima.

Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, kaže za magazin Visit BiH da su rudnici oko Kreševa i Fojnice bosanskim banovima i kraljevima bili puno značajniji od onih, naprimjer, u Srebreniku i Srebrenici, jer su zbog svojih položaja često bili na udaru osvajača koji su željeli srebro.

Brojne znamenitosti

-U Kreševu se do dolaska Osmanlija najviše eksploatiralo srebro, a od 1463. godine i željezo. Zbog prerade željeza Kreševo u tom periodu postaje jedna velika kovačnica. Prema pisanim podacima, u Kreševu je egzistiralo više od stotinu kovačnica i kreševske proizvode Osmanlije su distribuirale po cijelom castvu, ali i šire – kaže Pejak.

 

VH-Kresevo-2022-15.jpg

 

Poznate su i dobre trgovačke veze s Dubrovnikom odakle su u Kreševo uvozili ulje i vino, a izvozili prerađevine od metala. Prema riječima Pejaka, Kreševo je pravi kraljevski grad jer je u njemu, prema pisanim dokumentima, stolovao bosanski kralj Stjepan Tomaš, ali i kraljica Katarina.

-Kraljica Katarina je povremeno boravila u Kreševu. Koliko je ona bila omiljena ovdje govori podatak da se i danas organizira Spomendan bosanske kraljice Katarine – kaže Pejak.

Sinonim za Kreševo svakako je franjevački samostan koji potječe iz 15. stoljeća i nalazi se među brojnim zaštićenim spomenicima kulture u ovom gradu. U sklopu samostana nalazi se i muzej koji čuva vrijednu zbirku od nekoliko tisuća eksponata. Uz postavku o kovanju, te proizvodima i alatima, tu su i brojni primjerci ruda i minerala s kreševskog područja, te arheološka i numizmatička, kao i etnografska zbirka.

 

VH-Kresevo-2022-23.jpg

 

U muzeju se čuva i rijetko izdanje knjige De re metallica (O metalima), knjiga o rudarstvu, geologiji i metalurgiji tiskana je 1657. godine u Italiji. U franjevačkoj knjižnici se nalazi više od 20.000 knjiga. U muzeju se nalazi i spomen-soba fra Grge Martića, franjevac, pjesnik, književnik, kulturni i politički radnik. On je rodom iz Posušja, ali je gotovo cijeli život proveo i djelovao u Kreševu.

-Kada je riječ o poznatim osobama iz našeg grada, malo ljudi zna da su franjevci udarili temelje medicine u BiH, te da je prvi diplomirani liječnik u našoj zemlji upravo iz Kreševa, fra Mato Nikolić. Liječio je naše sugrađane na otvorenom, i to u doba kuge. Moram spomenuti i Dragutina Lermana iz Požege. Bio je učesnik Stanleyjevih ekspedicija oko rijeke Kongo. U svojoj poodmakloj životnoj dobi došao je u Kreševo u nadi da će pronaći zlatnu žilu. Njegova možda i najveća zasluga je što je od tadašnjih austrijskih vlasti u BiH ishodovao da građani Kreševa ne idu u prvi svjetski rat – kaže Pejak.

Vrijedni građani Kreševa trude se napraviti što bolju turističku ponudu, te na taj način iskoristiti blizinu Sarajeva i aerodroma, te je podići na jedan viši nivo. Jedna od njih svakako je i mlada poduzetnica Marija Miličević. Ona je izgradila turističko naselje Hobbiton koje će vas odvesti u neki potpuno drugi svijet. Za magazin Visit BiH kaže da su joj ideju dale fotografije na društvenim mrežama s Novog Zelanda.

 

VH-Kresevo-2022-53.jpg

 

Kreševski Hobbiton

-S obzirom da čitav život istražujem zanimljiva i kreativna djela, željela sam napraviti nešto što će se izdvajati i po svemu biti neobično. Prva ideja bile su mi kućice na drvetu, ali sam ipak odlučila za ovo. Realizacija je počela u veljači ove godine i trenutno imamo pet objekata. U planu je izgradnja još jednog objekta i onda će svako iz moje obitelji imati svoju kućicu. U ovaj projekat uključeni su i svi građani, u smislu donacija antikviteta koji krase ovo naselje – kaže Marija.

 

VH-Kresevo-2022-50.jpg

 

Kreševo je kraljevski, kovački i rudarski grad, ističe ona, i zbog toga je odlučila da svaka kućica bude povezana s kreševskim znamenitostima.

-Jedna kućica je urađena po uzoru na poznatu kreševsku pećinu Ober, druga će biti u kraljevskom stilu zbog kraljice Katarine. Jedna kućica će zbog planine Bitovnje i najvišeg vrha Čadora biti u planinskom, a jedna u kovačkom stilu. U planu je izgradnja parka za djecu, čarobna šuma za šetnju. Svaka kućica će imati i jacuzzi i bit će urađeni u prirodnom ambijentu – poručuje na kraju.

Krajem listopada prošle godine Kreševo je dobilo i prvi hotel, i to sa četiri zvjezdice. Hotel Adriale raspolaže sa 17 soba i dva apartmana, odnosno 40 ležajeva.

-Na raspolaganju su i spa centar, odnosno sauna i hidromasažna kada. U suradnji s vanjskim suradnicima nudimo i usluge kozmetičkih tretmana, te masaža i fitness centra. S lokalnom zajednicom organiziramo i turističke ture za goste, obilazak Kreševa i znamenitosti. Tu je i restoran gdje možete uživati u specijalitetima koji su kombinacija moderne i tradicionalne kuhinje – kaže nam Jelena Čalaga-Tolo, voditeljica hotelskog poslovanja.

 

VH-Kresevo-2022-2.jpg

 

A priča o Kreševu ne bi bila potpuna bez kreševskih kovača. Jedan od čuvara kreševske tradicije je i Dalibor Biletić, vlasnik kovačnice Kraljević koja radi od 1984. godine, a proizvodi sve vrste poljoprivrednog alata, te ostale predmete po narudžbi.

-Kreševski kovači su vrijedni, marljivi i željni učenja. Naše proizvode plasiramo širom BiH, ali i inostranstva. Upravo pripremamo jednu pošiljku sačeva za Australiju – kaže nam Dalibor.

 

VH-Kresevo-2022-61.jpg

 

I dok nam pokazuje proces proizvodnje jednog predmeta, govori da za jedan radni dan može proizvesti oko 150 sjekira vrhunske kvalitete.

Kreševo ima veliku perspektivu i za razvoj vjerskog turizma. Selo Deževice je poznato po pećini svetog Jakova Markijskog, italijanskog franjevca koji je tu živio i propovijedao. Danas je to svetište koje godišnje posjeti više od 30.000 hodočasnika.

 

Dezevice-Vrelo-sv-Jakova.jpg

 

Selo Vranci

Dođete li u Kreševo vidjet ćete i Hadži Hasanaginu džamiju. Naid efendija Kršić, imam ove džamije, kaže nam da postoje dva datuma o izgradnji džamije. Prvi podatak iz knjižnice Franjevačkog samostana govori da je izgrađena 1604, a onaj iz Gazi Husrev-begove knjižnice u Sarajevu da je izgrađena 1585. godine.

– Izgled džamije nije mijenjan od njenog nastanka. Zidovi su bili kameni, a munara i krov drveni. Sve do rata kada je 1993. godine kada je zapaljena i srušena. Obnovljena je 2004. godine – kaže Kršić.

Kada smo dolazili u Kreševo, kazali su nam da moramo posjetiti Vranke, možda i najljepše selo u BiH. A po čemu je specifično? U njemu se nalaze bosanske kuće stare i po nekoliko stotina godina, a sedam ih je proglašeno i nacionalnim spomenicima u BiH. I to nije sve. Kroz selo protiče rječica Jasenovac, preko kojeg se prostire rimski most. U Vrancima se nalaze i ostaci rimske ceste u dužini od 200 metara.

 

VH-Kresevo-2022-54.jpg

 

Ono što ovo selo izdvaja od ostalih u BiH su ekološki osviješteni mještani kojih je danas vrlo malo. Do prije 40-ak godina postojao je običaj pranja rijeke. Subotom, nakon završetka svih poslova, mještani su četkama ribali kamenje i korito rijeke i tako održavali njenu čistoću.

Između starih su se udjenule ta'te, kako mještani zovu „zvonik“, jedini takav u našoj zemlji, u kojem nema zvona nego se zvuk istovjetan zvonjenju dobiva udaranjem dvama čekićima od punog željeza u dvije metalne ploče, ta'te.

I kada posjetite sve što Kreševo nudi, potrebno je malo odmoriti i napuniti baterije. A to ćete najbolje učiniti u restoranu Ribnjak. Smješten je na samom izvoru rijeke Dragušnice i predstavlja pravi izbor za sve koji traže opuštanje i odmor. Preporučujemo da pojedete svježu pastrmku iz vlastitog ribnjaka koji se nalazi uz restoran.

 

VH-Kresevo-2022-81.jpg

 

Brojni događaji

Kreševo je sjedište Motociklističkog saveza BiH i, prema riječima ljubitelja motociklizma, imaju najbolji i najuređeniji motodrom na lokalitetu Gajice na kojima se održavaju utrke. Na planinama koje okružuju Kreševo su i markirane staze na kojima se više puta godišnje održavaju enduro utrke.

Planine su također markirane i za ljubitelje biciklizma i planinarenja.

-Posljednih pet ili šest godina održava se Enduro city centar night race koji okuplja natjecatelje iz cijele Europe. Ovakav događaj i akrobacije ne možete vidjeti nigdje drugo u regiji, a posjeti ga nekoliko hiljada posjetitelja.

Važan događaj je i foto i film festival poznatiji kao 3FOK, gdje kroz trodnevno prikazivanje filmova i fotografija na Trgu publika može doživjeti ljepote Bosanskohercegovačkih i drugih planina.

U Kreševu se godišnje održava više koncerata brojnih umjetnika s regionalne glazbene scene.

Osim toga, ove godine pokrenut je i Crash fest, glazbeni festival koji je u dva dana spojio vodeće glazbenike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske s našom publikom, te predstavio mlade grupe iz BiH. Okupio je više tisuća posjetitelja, a ove godine nas zabavljaju Let 3, Zoster, Yu Grupa, Edo Maajka, Mort i mnogi drugi – kaže nam Toni Lalić, djelatnik u Općini Kreševo.

 

124.jpg

 

Extreme-enduro-street-night-race.jpg

 

VH-Kresevo-2022-3.jpg

 

VH-Kresevo-2022-6.jpg

 

VH-Kresevo-2022-11.jpg

 

VH-Kresevo-2022-16.jpg

 

VH-Kresevo-2022-20.jpg

 

VH-Kresevo-2022-31.jpg

 

VH-Kresevo-2022-25.jpg

 

VH-Kresevo-2022-29.jpg

 

VH-Kresevo-2022-40.jpg

 

VH-Kresevo-2022-32.jpg

 

VH-Kresevo-2022-36.jpg

 

VH-Kresevo-2022-40_1.jpg

 

VH-Kresevo-2022-84.jpg

 

VH-Kresevo-2022-85.jpg

 

VH-Kresevo-2022-89.jpg

 

VH-Kresevo-2022-66.jpg

 

 

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17