Iako možda to nije toliko poznato, što zbog manje popularnosti sporta, što zbog samozatajnosti današnjeg glavnog junaka, Vlatko Buzuk je daleko najuspješniji sportaš iz Kreševa, ako ne i regije.

Rođen je u Kreševu 1961. godine i od malih nogu se bavio sportom.

Kao i svaki dječak težio je nogometu, a kako je završio u dizanju tegova ne zna ni sam. Vjerojatno je svemu kumovala fizička građa stvorena za ovaj sport i pobjednička glava koja ne zna odustati.

Bogata je njegova karijera koja je mogla i trebala biti upisana u svjetske knjige da nije bilo rata.

Vlatko Buzuk je u svojoj kategoriji držao rekorde Jugoslavije u disciplinama trzaj, izbačaj i biatlon, te je bio stalni reprezentativac Jugoslavije od 1988. do 1992. godine, kada je napravio i rezultat za plasman na Olimpijske igre u Barceloni. 
Buzuk je tad trebao nositi zastavu na otvaranju Igara, ali spletom brojnih okolnosti vezanih za rat nije mogao otići.

U kategoriji 82,5 kg, u disciplini trzaj je digao 153 kg, a u biatlonu 332,5 kg te postavio rekorde Jugoslavije koji do danas nisu oboreni.

Bio je i stalni reprezentativac Bosne i Hercegovine, te seniorski i veteranski prvak i rekorder.

Vlatko Buzuk 2007. godine podiže u trzaju 126 kg, u izbačaju 167 kg i u biatlonu 290 kg. U disciplini trzaj i biatlon nitko u Bosni i Hercegovini prije ni poslije nije digao veću težinu, bez obzira na kategoriju.

Buzuk se aktivno bavio dizanjem tegova i kao veteran.

U austrijskom Badenu je na Svjetskom veteranskom prvenstvu osvojio treće mjesto, dok je tri godine poslije, na Svjetskom veteranskom prvenstvu održanom u Mađarskom gradu Kazincbarcika osvojio zlato ostvarivši rezultat 120 - 156 - 276.

Dugo je surađivao s Klubom dizača utega Igman Konjic, a 2004. godine je osnovao Klub dizača tegova Kreševo, gdje je okupio lokalne entuzijaste, njih 12, s kojima je nastupao po državnim i međunarodnim prvenstvima, te ostvarivao odlične rezultate.

Danas je Vlatko u mirovini, a trenutno se zajedno s još jednim kreševljakom Radomirom Šimićem priprema za Svjetsko i Europsko veteransko prvenstvo i za Alpe Adria Cup.

 

thumbs_b_c_5f33c75f9c35c38197bbf3397dd7a220.jpg

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17