Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti BiH u intervjuu za artinfo.ba

 

ivica-bosnjak-VM.jpg

 

U novom sazivu Vijeća ministara BiH, dakako ne i prvi put, našao se i jedan Kreševljak bogatog radnog iskustva u sektoru sigurnosti. Ivica Bošnjak iz Kreševa zamjenik je ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. U intervjuu za artinfo.ba govori o izazovima u oblasti sigurnosti u BiH, posebno u svjetlu rata u Ukrajini i migrantskih kriza, ali i kadrovskim i materijalno- tehničkim uvjetima u kojima rade zaposleni u agencijama za provođenje zakona u BiH.

Artinfo.ba: Što Vam znači činjenica da je Vaše iskustvo na neki način prepoznato imenovanje za zamjenika ministarstva sigurnosti BiH, ali i da Kreševo kao mala sredina ima svojeg predstavnika u Vijeću ministara?

Bošnjak: Činjenica je da je moje iskustvu u sektoru sigurnosti prepoznato i da sam imenovan zamjenikom ministra sigurnosti. Za mene osobno to je veliki izazov, a jedno malo Kreševo može biti ponosno, iako u Kreševu ima dosta obrazovanih osoba  i na raznim dužnostima.  Ono što namjeravam je uložiti maksimalno truda da se unaprijedi sektor sigurnosti, a stanje sigurnosti u BiH popravi. S tim ciljem planiramo jačati suradnju, koordinaciju i razmjenu informacija samostalnih upravnih organizacija u sastavu ministarstva sigurnosti, kako međusobno tako i sa drugim policijskim agencijama u BiH, odnosno agencijama za provođenje zakona. Naglasak će biti  na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zlouporabu opojnih droga, nelegalnu trgovinu oružja i trgovinu ljudima,  kompjutorskog kriminala i drugih oblika teškog kriminala.

Artinfo.ba: Kakvo stanje ste zatekli u ministarstvu sigurnosti nakon mandata Selme Cikotića kojemu se sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti ali ga se i ozbiljno tereti za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna. Je li konačno vrijeme da kadrovi koji iza sebe imaju takve teške hipoteke ne budu ni kandidati, a kamoli izabrani u tijela vlasti?

Bošnjak: Činjenica je da u Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju bilo dosta toga što nije funkcioniralo, tako da je ostalo dosta nezavršenog posla. Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odlučan je uložiti dodatne napore da bi se svi ti poslovi dovršili te da bismo se okrenuli budućnosti.

Artinfo.ba: Ministarstvo sigurnosti BiH u kojem obnašate dužnost zamjenika ministra izuzetno je važno ministarstvo, pogotovu imajući u vidu izazove s kojima se BiH susreće kao zemlja koja se nalazi na granici s europskom unijom. Jedan od njih je i migrantska kriza koja, sudeći prema medijskim izvješćima polako jenjava. No, je li to zaista tako, odnosno kakvo je stanje na terenu?

Bošnjak: Stanje u oblasti migracija je mnogo povoljnije, a to je jasno i prema medijskim izvješćima, jer migranti na sreću više nisu udarna vijest u Bosni i Hercegovini. Imamo stalni trend smanjenja migranata koji borave u BiH i trenutno se u četiri prihvatna centra nalazi nešto više od 600 osoba. Nekoliko je razloga za to. Prije svega poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru BiH, nadzor istočne granice i što je veoma važno poduzet je velikih broj akcija na presijecanju lanaca krijumčarenja ljudima. Ali  rute nezakonitih migracija veoma brzo se mijenjaju i u kratkom vremenu ponovo se možemo naći u sličnoj situaciji. Zbog toga je naše opredjeljenje da jačamo regionalnu i suradnju sa zemljama Europske unije, uspostavimo suradnju sa FORONTEX-om kako bi što učinkovitije štitili granice BiH i spriječili ilegalne migracije.

Artinfo.ba: Je li rat u Ukrajini koji je nedavno ušao u drugu godinu, osim rasta cijena, i sigurnosni izazov za BiH?

Bošnjak:  Svaki ratni sukob u svijetu, a da ne govorimo o ratu ovih razmjera koji se vodi u Ukrajini, ima izravne ili neizravne posljedice na zemlje u okruženju, pa i samim tim i na BiH. Osim izbjeglica od kojih je jedan manji broj našao utočište i u BiH, rat u Ukrajini je izazvao globalnu poremećaj u ekonomiji pa i energetsku krizu što dugoročno može biti okidač za buduća migracijska kretanja. U BiH zbog složenih odnosa, na događanja u Ukrajini se ne gleda na isti način, a svjedoci smo da to donosi i određena politička mimoilaženja, a što kod stanovnika BiH može proizvesti dodatni osjećaj nesigurnosti.

Artinfo.ba: Koji su to još po Vama, najvažniji sigurnosni izazovi s kojima se BiH susreće u ovom trenutku?

Bošnjak: To je prije svega postojanje mreža organiziranog kriminala, koji je vrlo često ima oblike prekograničnog ili međunarodnog, zatim  terorizam, gospodarski kriminal i korupcija.  Zbog toga je veoma važna regionalna suradnja u razbijanju kriminalnih mreža, posebno u oblasti trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, trgovine drogom. Policijske agencije imat će moju punu podršku u  nastavku borbe protiv svih sigurnosnih prijetnji i izazova.

Artinfo.ba: Nadzor granice i graničnih prijelaza također je jedna od mjerodavnosti ministarstva sigurnosti. Jesu li granice BiH sigurne u smislu nelegalnih prelazaka i trgovine ljudima te različitih vrsta krijumčarenja robe?

Bošnjak: Kontrola granica i suzbijanje ilegalnih prelazaka posljednjih godina je veoma aktualna tema, ne samo kod nas nego u svijetu. Vidimo da migranti prelaze put dug stotine kilometara, brojne granice, pa čak i vanjske granice Europske unije da bi došli do svog krajnjeg odredišta. BiH se u tom pogledu suočava sa dodatnim višegodišnjim problemom – nedostatkom dovoljnog broja policajaca u Graničnoj policiji.  U jeku migrantske krize to se pokušalo djelomično nadomjesti slanjem ispomoći iz drugih policijskih agencija, ali to nije održivo rješenje. Zbog toga je potrebno što prije stvoriti preduvjete za upošljavanje novih kadeta u Graničnoj policija koji će nadomjestiti nedostajuće kadrove. Također potrebno je i tehnički opremiti Graničnu policiju suvremenom opremom, poput dronova, kamera za nadgledanje i radara za bolju kontrolu i nadzor granice.

Artinfo.ba: Jeste li zadovoljni ulaganjima u opremanje i izgradnju graničnih prijelaza, očekujete li značajniji priliv sredstava u ove namjene nakon što je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU?

Bošnjak: Izgled granice i graničnog prijelaza, ostavlja dojam na svakog turistu ili putnika, to je za mnoge prvi dojam o zemlji koju posjećuje. Nažalost, u ovoj oblasti ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem. Granični prijelazi ne izgledaju dojmljivo, a i naši graničari i carinici nemaju adekvatne uvjete za rad. Izgradnja graničnih prijelaza je u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje i vjerujem da ćemo iskoristiti i raspoložive fondove EU kako bi stvorili bolje uvjete za prolazak putnika i roba, ali i rad osoblja na granici.

Artinfo.ba: Je li usvajanje standarda EU u sektoru sigurnosti jedan od prioriteta rada ministarstva sigurnosti BiH?

Bošnjak: Europske integracije su jedan od rijetkih procesa u BiH oko kojeg postoji politička volja i spremnost da se realiziraju. Za nas u sektoru sigurnosti to je od posebnog značaja jer usvajanje europskih standarda nije smo obaveza iz puta BiH ka EU integracijama, već to znači boljitak i veću sigurnost za sve građane naše zemlje. I za nas je ispunjavanje preporuka EK i EU jedan od glavnih prioriteta u budućem radu.

Artinfo.ba: Jeste li definirali ostale prioritete u radu ministarstva sigurnosti BiH i koji su to prioriteti i planovi rada?

Bošnjak: Prioritet je rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i uspostava bolje i učinkovitije suradnje sa Europskom unijom, uz rješavanje ključnih prioriteta kao što su kadrovi i oprema i drugo. Moramo naglasiti da negdje oko 2025., odnosno 2026.  godine dolazi do smjene generacija u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada stotinjak policijskih djelatnika ispunjavaju uvjete za mirovinu. Kad je riječ o novim kadrovima treba voditi računa da  proces natječaj i odabira kadrova traje više mjeseci. Isto tako obuka novog kadra traje sedam mjeseci, te pripravnički staž godinu dana. Na osnovu navedenog vidljivo je da nam treba oko tri godine  truda i napora da osposobimo policijskog djelatnika za samostalno obavljanje poslove i zadataka sukladno ustavu, zakonima, podzakonskim aktima te najboljim praksama EU. U pogledu materijalno - tehničkih sredstava, opreme i dr. također treba uložiti maksimalno napora. U proteklom razdoblju proračun je usvajan krajem godine ili čak i nije uopće donesen, tako da su ulaganja u kapitalne izdatke, odnosno nabavku uređaja, sredstava i opreme izostali ili su bili minimalni. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme usvojiti proračun, kako bi bili u mogućnosti blagovremeno nabaviti potrebitu opremu i uređaje i druga sredstva rada, ta tako osigurali optimalne uvjete za funkcioniranje agencija za provođenje zakona.

 

 

 

 

 

 

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17