Međunarodni dan žena međunarodni je praznik kojim se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena. Prvi put je obilježen 1909. godine u SAD, 28. veljače, ali već naredne godine, na prvoj Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Zetkin, odlučeno je da se Međunarodni dan žena ubuduće obilježava 8. ožujka, u znak sjećanja na proteste žena, radnica u tekstilnoj industriji, koji su održani u Njujorku 1857. godine.

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Ujedinjeni narodi su službeno proglasili 8. ožujak Međunarodnim danom žena i on se danas obilježava širom svijeta, a u više od 55 zemalja je službeni državni praznik. 

Ustaljena praksa i običaji obilježavanja Dana žena širom svijeta su slični – to je dan kada se ženama ukazuje posebna pažnja, daruje cvijeće i prigodni pokloni i čestita njihov dan.

Ipak, Dan žena je mnogo više od toga – priznanje svim osobama ženskog spola za njihova društvena, znanstvena, politička, stvaralačka, sportska i sva druga postignuća i poticaj i podrška da svojim djelovanjem još više učine na unapređenju okruženja.

 

asfasfawomens-day-scaled.jpg

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17