Austrijski investitori zajedno s domaćim gospodarstvenikom kupili zemljište za proizvodni pogon... poboljšana je i poljoprivredna proizvodnja u općini, i to povećanjem otkupa mlijeka

 

 241888964_398257131693679_1002664442899076629_n.jpg

 

Otvaranje novog proizvodnoga pogona, kao i hotela, povećanje broja kooperanata u poljoprivrednoj proizvodnji, osnaživanje prometne povezanosti s Kiseljakom te najava novih investicija vijesti su koje ovih dana stižu iz Kreševa, čiji se načelnik Renato Pejak u intervjuu za Večernji list osvrnuo na dosadašnji tijek gospodarskog oporavka te najavio smjernice rada općinske uprave u suočavanju s preostalim izazovima. Potvrdio je kako se upravo gradi jedan novi proizvodni objekt koji će u fokusu imati aluminijsku i PVC stolariju, a posebno je bitno što će proizvodi biti isključivo namijenjeni izvozu.

U tom kontekstu Pejak podsjeća i na lanjski primjer otvaranja tvornice za proizvodnju plastične ambalaže za prehrambenu i farmaceutsku industriju, a sve zajedno ide k cilju otvaranja što većeg broja novih radnih mjesta i zadržavanju stanovništva.
Kreševo se može pohvaliti velikim brojem povijesnih spomenika, kao i jednim od najstarijih franjevačkih samostana. Istodobno, prometno povezivanje, koje je uzelo zamah, dodatno će pospješiti pozicioniranje Kreševa na kartu gospodarski uspješnih i za posjet te investiranje privlačnih lokalnih zajednica. Jasno je kako je osnova svakoga napretka olakšavanje otvaranja novih radnih mjesta kroz proces investicija.

Možete li se osvrnuti na tematiku gospodarskog oporavka te koji su konkretni primjeri kada je riječ o ulaganju na prostoru općine Kreševo?
- Imamo pozitivne pokazatelje na terenu, a, evo, i u protekloj godini, koja je bila pandemijska, imali smo značajna ulaganja u naše gospodarstvo. To je nastavljeno i ove godine, imamo ulaganje austrijskih partnera, a tu, prije svega, moramo naglasiti izgradnju hotela. Naime, Kreševo ima mnogo toga za ponuditi kada je u pitanju kulturna baština, ali i prirodne ljepote. Imamo deset nacionalnih spomenika te jedan od triju najstarijih franjevačkih samostana. Dakle, imamo iznimno bogatu turističku ponudu, no do sada nismo imali smještajnih kapaciteta. Evo, sada se gradi hotel, riječ je o investiciji od oko 2 milijuna maraka, a dovršetak radova trebao bi biti u travnju iduće godine. Osim te investicije, austrijski investitori su zajedno s domaćim gospodarstvenikom kupili 35 tisuća četvornih metara u poslovnoj zoni i ovih dana u tijeku je izgradnja prvog proizvodnoga pogona koji bi trebao biti pušten u rad u travnju iduće godine. Riječ je o proizvodnji aluminijske i PVC stolarije, pri čemu bi svi proizvodi trebali isključio ići za izvoz. Iako je korona globalni problem i udara na mnogo jača gospodarstva, evo, na lokalnoj razini imamo značajna ulaganja. Govorimo o onima koja su u tijeku, a imamo i najavu ulaganja u energetski sektor te u idućem razdoblju očekujemo izgradnju staračkog doma.

Koliko je poznato, taj investitor već je realizirao jednu uspješnu poslovnu priču prošle godine?
- U prošloj godini otvoren je jedan proizvodi pogon gdje se proizvodi plastična ambalaža za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Riječ je o širokoj paleti proizvoda koji se rade u Kreševu, a izvoze na europsko tržište. U tom prvom valu zaposleno je dosta žena. Ponosni smo što proizvodi iz Kreševa idu u cijelu Europsku uniju.

Može li se izvući zaključak kako se danas, a s obzirom na stanje u okruženju, u Kreševu živi dobro?
- U Kreševu onaj tko želi raditi, može naći posao. Naravno, ja, kao općinski načelnik, i svi u općini nemamo čarobni štapić da zaustavimo odlaske, međutim, nastojimo poboljšati stanje kako bismo olakšali investitorima otvaranje novih radnih mjesta. Imamo investicije koje su aktualne. Nadam se kako ćemo taj trend odlaska ovim investicijama zaustaviti i da će se naši sugrađani vratiti s povećanjem broja novih radnih mjesta.

Koji su ključni izazovi koji stoje pred općinskom administracijom u idućem razdoblju?
- Najveći izazov je zadržati ljude na svojim stoljetnim ognjištima, pokazati da se radom može uspjeti u svojoj zemlji. Radimo na jačanju infrastrukture i privlačenju investicija, a brojnim demografskim mjerama želimo zadržati mlade ljude. Ulažemo silne napore kako bismo olakšali život ljudima te da Općina bude servis građanima, ali i investitorima.

• Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH, u srijedu 15. rujna.

 

208073392_1103450266845099_689387776404116596_n.jpg

 

Sves_02.jpg

 

samostan.jpeg

 

re_industris_kresevo_2_210721_tw630.jpg

 

Reindustirs-dron_1.jpg

 

241864373_994067411161461_6773716596620040138_n.jpg 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17