Među gostima na otvorenju samostanskog muzeja u Kreševu bio je i splitski gradonačelnik prof. dr. Ivica Puljak. Nakon ceremonije ispred samostana obišao je Kreševo zajedno sa svojim domaćinom, općinskim načelnikom Renatom Pejakom.

 

Puljak_3.jpg

 

„Prije svega temperatura na Ribnjaku je fantastična, uvijek ista, i rado bi ovdje proveo više vremena. Barem jedan radni dan volio bih provesti i raditi tako ugodnoj temperaturi“, priznao nam je Puljak koji je osim ugodnih temperatura u odnosu na Split ostao fasciniran prirodnim ljepotama Kreševa, bogatom tradicijom i kulturom te fantastičnim ljudima. „Ono što mene kao fizičara i znanstvenika fascinira su minerali i rude s ovih prostora koji se mogu predstaviti i na jedan moderan način. Tu je u Muzej kojem ću se rado vratiti kako bi u miru razgledao njegove vrijedne eksponate“, kazao nam je Puljak.

S načelnikom Kreševa Renatom Pejakom, gradonačelnik Splita je  razgovarao o budućim oblicima suradnje kojih će, sudeći prema oduševljenju s kojim je Puljak govorio o Kreševu itekako biti. “Jako je puno prostora za suradnju u gospodarskom, turističkom,kulturnom ali obrazovnom smislu. Na suradnju posebno želimo potaknuti mlade, da putuju i istražuju nove mogućnosti. Mi Splićani volimo reći da smo „centar Svita“. U Dalmaciji i ovom dijelu Europe zasigurno i jesmo na neki način, ali želimo biti centar i za Kreševo i mještane naselja koji mu gravitiraju i iskoristiti i zemljopisno položaj našim mjesta. Kreševo je blizu Sarajeva te kao i svaki dio svijeta poseban je zbog svojih ljudi. Jednom kad se naprave moderne ceste, Split i Kreševo dijelit će tek dva sata vožnje. Iz Kreševa dođete na plažu u jednom danu, a mi ovdje raditi u za nas zbilja ugodnoj temperaturi“, zaključuje gradonačelnik Splita. Fokus na suradnji s Kreševom, bit će na kaže posebno na vrijednim i talentiranim mladima ljudima kojima treba, smatra, otvoriti nove perspektive.

Inače je diplomirao elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te potom, 1994., magistrirao fiziku elementarnih čestica na odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu doktorirao je fiziku elementarnih čestica. Tijekom studijskog boravka u Francuskoj njegov talent prepoznale su francuska i hrvatska vlada, čiji je bio stipendist.
Od 1993. godine sudjeluje u radu jednog od najprestižnijih svjetskih laboratorija za nuklearna istraživanja i fiziku elementarnih čestica - CERN-u. Redoviti je član CMS kolaboracije CERN-a od 1994. Jedan je od 8000 znanstvenika koji su sudjelovali na projektu pronalaska tzv. "Božje čestice", Higgsova bozona. Projekt je trajao više od 20 godina, a tijekom najintenzivnijeg razdoblja 2011. i 2012., prof. Puljak je vodio grupu znanstvenika koji su se pokazali vrlo učinkovitima na projektu i koji su 14. lipnja 2012. godine objavili moguće otkriće Higgsova bozona.

 

Puljak_2.jpg

-artinfo.ba
-kresevo.ba

 

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17