IMG_3493.jpg

Sutra je blagdan Tijelovo, jedan od pet najvećih blagdana u rimokatoličkoj crkvi.

Tijelovo je katolički blagdan. Slavi se uvijek u četvrtak, a svake pojedine godine najjednostavnije je izračunati da je to uvijek deveti četvrtak iza Uskrsa. Za Katoličku crkvu ova svetkovina znači spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Obzirom na tihi karakter obilježavanja Velikog tjedna (tjedna uoči Uskrsa), u tom razdoblju nisu bile primjerene nikakve svečanosti. Zbog toga je blagdan Tijelova dobio termin na prvi četvrtak po okončanju uskršnjeg razdoblja.

Taj se blagdan u našim krajevima zove i Brešančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brešančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo.

Svečano će biti sutra 03.06. u Kreševu. Od 10:00 Tijelovska procesija će se odvijati preko Šetala. Naprijed će ići ministranti sa križem, svijećama, kadionicom, vrijedni prakaratori će nositi „nebo“ baldahin ispod kojeg će Svećenik nositi Presveti oltarski sakrament u pokaznici. Zadnja postaja procesije je pred samostanskom crkvom, na podizanje pokaznice i Presvetog bacaju se latice u zrak i uz pjesmu Tebe Boga Hvalimo svečano se ulazi u crkvu.

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17