Ena Cigelj, učenica Srednje škole Kreševo osvojila prvo mjesto u natjecanju Mladi Eko - reporteri!

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine, Eko-škole, održano je i posebno natjecanje "Mladi Eko Reporteri". Ovo natjecanje se provodi u oko 45 zemalja s ciljem poticanja mladih od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša, te izvještavaju o istom kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Mladi Eko Reporteri natjecali su se u pet kategorija.

Učenica Srednje škole Kreševo Ena Cigelj, 2-2 odjel kemijskih tehničara, zajedno sa mentoricom Tanjom Čičom, osvojila je prvo mjesto u kategoriji foto-kampanja.

Ovim putem čestitamo učenici kao i mentorici te želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Untitled-design-23.png

 

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno natjecanje Mladi Eko Reporteri. Ovo natjecanje se provodi u  45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući poduzeću EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sustava upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sustavu – prvom operateru sustava upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

Organizator natjecanja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ – nacionalni operater za program Mladi Eko Reporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i njihova info platforma Hoću.ba na kojoj će biti objavljeni radovi finalista.

Mladi Eko Reporteri natjecali su se u pet kategorija: Eko-reportaža, eko-foto priča, fotografija, foto kampanja i kratki video.  Pobjednici u ovih pet kategorija su:

Kategorija Reportaža  

  1. mjesto: Asja Karić, Druga osnovna škola Konjic, Konjic
  2. mjesto: Dalila Bašić, Osnovna škola Grbavica II, Sarajevo
  3. mjesto: Mateo Lekić, Franjevačka klasična gimnazija, Visoko

 Kategorija Foto Priča :

  1. mjesto: Davud Mujović, Prva osnovna škola Ilidža, Sarajevo
  2. mjesto: Ada Avdagić, Osnovna škola “Fatima Gunić” Sarajevo
  3. mjesto: Ajla Džambić, Osnovna škola Tojšići, Tojšići

 Kategorija Fotografija:

  1. mjesto: Jovan Pavlović, Osnovna škola ”Branko Ćopić” Prnjavor
  2. mjesto: Iskra Krivošija, Osnovna škola „Ivo Andrić“ Banja Luka
  3. mjesto: Aleksandar Krajišnik, Osnovna škola ”Branko Ćopić” Prnjavor

Kategorija Foto-kampanja:

  1. mjesto: Ena Cigelj, Srednja škola Kreševo, Kreševo
  2. mjesto: Andrea Kulašević, Osnovna škola “Sveti sava” Rogatica

 Kategorija Video:

  1. mjesto: Marija Ninković, Ana Kovačević, Anastasija Kuzmanović, Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” Istočno Sarajevo
  2. mjesto: Sajra Kustura, Emina Hadžić, Prva gimnazija Sarajevo, Sarajevo
  3. mjesto: Merjem Čoko, Osnovna škola Hrasno, Sarajevo

Međunarodni licencirani program „Eko-škole“ najveći je globalni program za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine i osnaživanja mladih koji se danas provodi u 67 zemalja i preko 60.000 škola i drugih obrazovnih ustanova. Program Eko-škole i međunarodno natjecanje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17