Zrn.jpg

Knjigu je tiskao „Foto Stanić“ u nakladi od 200 primjeraka, od čega je autor i izdavač 35 komada darovao 9. razredu Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“, a još 45 komada maturantima Srednje škole „Kreševo“.

„Najnovija knjiga eseja Ante Stanića 'Zrnjevlje mudrosti' predstavlja antologijski izbor narodnih izreka ili poslovica popraćenih autorovim komentarima. Riječ je o originalnoj zamisli da se napiše knjiga čija je tema narodna mudrost, njen značaj i mogućnosti praktične primjene u svakodnevnom životu. I mora se priznati da je uspio da napravi zanimljivu i korisnu knjigu bez imalo banalnosti, a koja se, od prve do zadnje rečenice, čita sa uživanjem i zadovoljstvom.

Narodne izreke ili poslovice su plod onoga što se događalo i ponavljalo kroz opće iskustvo čovječanstava, a prisutne su kod svih naroda svijeta. Njima se željelo ukazati da postoje životni zakoni koji se ponavljaju bez obzira na vrijeme i okolnosti, te nam kazuju kako se treba u određenim prilikama ponašati, što preuzimati da bi život bio lakši, ljepši i normalniji. One predstavljaju veliko, stoljećima predočavano iskustvo za razne, često i oprečne slučajeve, ali i moralne i etičke norme duge povijesti duhovnog narodnog života.

Poslovice ili zrnjevlje mudrosti, kako ih naziva Anto Stanić, imaju neospornu i trajnu duhovnu i praktičnu vrijednost potvrđenu njihovim trajanjem kroz vrijeme. To su kratke i sažete misaone tvorevine koje savjetuju i opominju. Njihova osnovna namjena je poučna, kroz izricanje životnih istina i pravila. One su jedna vrsta umotvorina nastalih na osnovu stečenih iskustava, interpretiranih onako kako je to prost narod shvatio i uobličio. Njima se saopćavaju opće životne istine o pravdi, sudbini, životu i smrti, poštenju, radu, načinu ponašanja, i ujedno upozoravaju na eventualne posljedice. Ovom svojim knjigom A. Stanić daje i kratke komentare narodnih izreka ukazujući na višestruke mogućnosti njihove primjene u svakodnevnom suvremenom životu. I to je ono što njegovu knjigu čini vrijednom i korisnom, veoma poželjnom za mlađu populaciju“, napisao je, uz ostalo, o novoj knjizi Ante Stanića recenzent Momčilo Spasojević.

 

 

-M. Jukić

PRESJEK STANJA
Obavijest iz Doma zdravlja
08.04.2021 11:50
Najveći kršćanski blagdan
Sretan Uskrs
04.04.2021 09:38
Mladež HDZ Kreševo
Simbolična pomoć najugroženijima
30.03.2021 17:25
Pekara Jurić
Oglas za posao
23.03.2021 10:42
Down sindrom
Dan šarenih čarapa
21.03.2021 08:39

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17