srčeca-Valentinovo.jpg

Danas, 14. veljače je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih i najromantičniji je blagdana na svijetu.

Iako većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi i pažnje prema onima koje volimo i koji nam puno znače.

Neke od teorija koje govore o postanku Valentinova su da je Valentin bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić, a svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

Zaljubljeni, nek Vam je posebno sretan ovaj dan!

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17