b_180316089.jpg

U programu BHT1 je, sinoć u 20,30 sati, redakcija dokumentarnog programa BHT1 u suradnji sa Milom Jukićem premijerno predstavila jedan od najvećih dokumentarnih projekata BHRT-a posljednjih godina, emitiranjem prve epizode “Bosna u stoljećima pred dolazak Osmanlija“ dokumentarnog serijala “Bosna u franjevačkim ljetopisima”.

Serijal se sastoji od 12 epizoda u trajanju po 25 minuta, zamišljenih i uređenih kronološkim slijedom. Serijal dokumentarnih emisija “Bosna u franjevačkim ljetopisima” bavi se Bosnom i Hercegovinom kakva nam je predstavljena u franjevačkim ljetopisima, kako onim koji govore o vremenu u kojem se piše, tako i onim koji područje naše zemlje obrađuju retroaktivno.

Pojedina razdoblja dokumentarnog serijala ne obuhvaćaju uvijek isti vremenski raspon već su granice određivane prema važnijim političkim i srodnim događanjima. Najveći dio dokumentarnog serijala snimljen je u tri samostana koji su opstali kroz cijelo vrijeme osmanlijske vladavine u ovim krajevima: Fojnici, Kraljevoj Sutjesci i Kreševu.

U serijalu sudjeluju mnogobrojni znanstvenici, publicisti i drugi relevantni sugovornici. Dio dokumentarnih emisija snimljen je u drugim mjestima, poglavito onima gdje su u predosmansko doba postojali franjevački samostani: Olovo, Srebrenica, Prozor-Rama, Zvornik, Visoko, Tuzla, Modriča.

Posljednjih nekoliko epizoda snimane su i u mjestima u kojima su samostani utemeljeni u osmansko doba i to: Dubrave kod Brčkog, Guča Gora kod Travnika, Gorica kod Livna, Jajce, Petrićevac kod Banja Luke, Plehan, te Tolisa.

 

bhrt.ba

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17