U svojoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije te načelnika Općine Kreševo.
Dugogodišnji je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Kreševo i trenutni predsjednik Županijskog odbora ove stranke na razini Županije Središnja Bosna. Rođen je 1970. godine u Kreševu, suprug i otac troje djece, a po zanimanju profesor povijesti i zemljopisa. Član je Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a kao pripadnik HVO-a bio je aktivni sudionik Domovinskog rata.
Radoje 71
Ono najaktualnije, kao treći na listi kandidat je HDZ-a za XI. izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Sabor RH i mogao bi biti prvi zastupnik u ovom tijelu iz Središnje Bosne.Tim povodom, donosimo intervju s Radojem Vidovićem:

Artinfo.ba: Što Vam, s obzirom na bogatu političku karijeru, znači nominacija za Hrvatski sabor?

Vidović: Za mene je izuzetna čast biti na listi za Hrvatski sabor te koristim prigodu da se zahvalim predsjedniku dr. Draganu Čoviću i predsjedniku Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju. Mislim da je moja nominacija, ali još više treća poziciji na listi Hrvatske demokratske zajednice u XI. Izbornoj jedinici, poruka priznanja Hrvatima Središnje Bosne za doprinos pobjedama HDZ-a na svim dosadašnjim izborima u RH, a s druge strane i poruka o važnosti Središnje Bosne za hrvatski narod u cjelini.

Artinfo.ba: Kandidat ste HDZ-a za XI. izbornu jedinicu. Može li ova stranka “uzeti” sva tri mandata, odnosno dobiti sve tri zastupnika, koliko ih iz ove izborne jedinice ulazi u Sabor?

Vidović: Duboko sam uvjeren da će Hrvati u BiH i u dijaspori prepoznati zalaganje HDZ-a i predsjednika Plenkovića na potpori koju pruža Hrvatima BiH. Ova potpora je veoma konkretna i ogleda se kako u zagovaranju prava Hrvata u BIH u međunarodnim krugovima, tako i u konkretnoj financijskog i drugoj pomoći koja se realizira iz proračuna Republike Hrvatske. Također, mislim da se na našoj listi nalaze kvalitetni kandidati u koje Hrvati iz BiH i dijaspore mogu imati povjerenje da će na najbolji način zastupati njihove interese u Hrvatskom saboru. Mislim da je ovoga puta jasnije, posebice Hrvatima u BiH, da izbor nezavisnih kandidata i kandidata drugih stranaka koje već nagovještavaju da ne žele u vlast nego samo kritizirati iz udobnih saborskih fotelja, ne može pomoći rješavanju brojnih izazova koji stoje pred Hrvatima BiH. Zbog toga vjerujem da će Hrvati iz XI. izborne jedinice, a presudno iz BiH, izabrati sve tri kandidata s liste HDZ.
Radoje 72
Sa Žanom Ćorić, savjetnicom za BiH državnog tajnika Ureda za Hrvate izvan RH

Prilikom prošlogodišnjeg posjeta izaslanstva Općine Kreševo Uredu za stambeno zbrinjavanje u Zagrebu prenesena nam je informacija da bi značajan projekt (donacija za izgradnju kuća mladim obiteljima) trebao biti nastavljen. Mislim da je ovaj program veoma važna mjera demografske politike i svakako će biti jedno od najvažnijih pitanja na koja ću se fokusirati“

Artinfo.ba: Iako je u slučaju ovih tzv. općih izbora teško voditi personaliziranu kampanju, što bi bio Vaš izborni program u ovom slučaju, zašto da birači glasuju za Vas?

Vidović: Čitav moj život je obilježen ljubavlju za ovaj naš kraj i naš narod. Sukladno tome sam djelovao od Domovinskog rata kao bojovnik HVO-a, do svakog radnog mjesta ili dužnosti koju sam obnašao, nastojeći u danim okolnostima, uvijek učiniti najviše, čuvajući osobno dostojanstvo i dostojanstvo naroda kojem pripadam. Nikada nisam bio sklon davanju nerealnih obećanja, mislim da birači nisu zaslužili da im se daju lažne nade, a da će svoju odluku donositi na temelju procjene moga dosadašnjeg rada i zalaganja i moje sposobnosti da ih predstavljam u Hrvatskom saboru. Moj program je program HDZ-a,  dolazim iz BiH i moj prioritet će biti Hrvati Bosne i Hercegovine. Najvažnije pitanje je svakako zaštita ustavne poziciju Hrvata Središnje Bosne i Bosne i Hercegovine u cjelini jer su pred nama veliki izazovi u ovom pogledu, a Republika Hrvatska nam u tome može puno pomoći. Također, moramo unaprijediti gospodarsku suradnju dijaspore s Republikom Hrvatskom i Hrvatima u BiH te osigurati veću financijsku pomoć Hrvatima u BiH. Zalagat ću se i za to da se Hrvate u BiH uključi u mjere socijalne i demografske politike Republike Hrvatske kako bi i Hrvati iz BIH imali pravo npr. na dječji dodatak i slične mjere. Zalagat ću se i za zaštitu i unaprjeđenje prava hrvatskih branitelja i invalida HVO-a. Na kraju, važnim smatram i to da popravimo, često negativnu sliku koju neki oporbeni zastupnici i pojedini mediji u Republici Hrvatskoj stvaraju o Hrvatima BiH.

Radoje 73
Renato Pejak zamijenio je Vidovića na mjestu načelnika Općine Kreševo

Artinfo.ba: Sa 14, tzv. dijaspora, odnosno državljani izvan RH, spali su na tri zastupnika u Saboru RH, a izlaznost je uglavnom slaba. Je li važno da ova tri zastupnika imaju solidan legitimitet odnosno podršku glasača?

Vidović: Naravno da je važno, ali treba imati u vidu da izbori u XI. izbornoj jedinici, organizirani na ovakav način, onemogućavaju velikom broju birača da ostvare svoje pravo i to pitanje treba doći na dnevni red kako bi se ukinula diskriminacija hrvatskih državljana. Nije normalno stanje da se u medije šalju slike s birališta iz BiH na kojima su ogromne gužve, a da se istovremeno ne spomene da je u BiH nesrazmjera broj biračkih mjesta u odnosu na broj mjesta koje imaju glasači u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo to u budućnosti popraviti i da ćemo svakom hrvatskom državljaninu omogućiti jednako biračko pravo, a time će se osigurati i veći legitimitet izabranih zastupnika.

Artinfo.ba: Kada je riječ o XI. izbornom jedinici, oči javnosti uprte su uglavnom u BiH. Mogu li Hrvati u BiH odnijeti značajnu prevagu, što im se često spočitava, pogotovo u slučaju predsjedničkih izbora?

Vidović: XI. izborna jedinica treba zastupati sve Hrvate koji žive izvan RH, a i po najkonzervativnijoj procjeni danas ih u svijetu ima više milijuna. Tri zastupnika, koliko se danas bira iz ove jedinice, u odnosu na ukupnih 150 ne mogu se promatrati kao prevaga. Oni se ne bi smjeli tretirati kao posebna kategorija zastupnika i tako usmjeravati negativno raspoloženje hrvatskih građana prema Hrvatima dijaspore, a posebice Hrvatima BiH. Uvijek će netko odnijeti prevagu, a stalno se potencira pitanje što ako Hrvati iz BiH donesu prevagu, iako se to do sada nikad nije desilo. Te teze provlače oni koji ne žele dobro Hrvatskoj, jer nastoje potpuno prekinuti suradnju RH s Hrvatima koji žive izvan Domovine i optužiti Hrvate izvan Hrvatske za svoje neuspjehe. Povijest nam je pokazala da bez pomoći Hrvata koji žive izvan RH danas ne bi ni bilo samostalne Hrvatske, Hrvati iz BiH i dijaspore značajno doprinose razvoju Republike Hrvatske u svakom pogledu. Za one koji kažu da ne bismo trebali glasovati jer ne plaćamo porez u Hrvatskoj ne bi bilo loše da pogledaju kolike su novčane doznake Hrvata iz dijaspore po raznim osnovama, koliko Hrvati iz dijaspore i BiH ulažu u Republiku Hrvatsku i koliko hrvatskih proizvoda kupuju.

Radoje 74
Sa Zdravkom Bušić nositeljicom liste za XI. izbornu jedinicu i načelnikom Općine Kiseljak Mladnom Mišurićem-Ramljakom

Artinfo.ba: Još jedna pogrešna teza koja se često provlači u medijima je proglašavanje bh. Hrvata dijasporom. Što su po Vama bosanskohercegovački Hrvati Hrvatskoj i kakav odnos moraju imati?

Vidović:  Mi  Hrvati smo jedan narod koji živi u više država. Hrvati koji žive u BiH su dio hrvatskog nacionalnog bića, već 13 stoljeća duboko  ukorijenjeni u ovim krajevima i tu ćemo i ostati te nismo nikakva dijaspora. Hrvati koji žive u BiH su bezbroj put pokazali i pokazuju svoju ljubav prema Hrvatskoj i uvjeren sam da će tako i ostati, istovremeno vodeći svoju autentičnu politiku gradeći budućnost Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda sa Bošnjacima i Srbima. Od RH očekujemo da nam u tome pomogne, osobito na uključivanju BiH u euroatlantske asocijacije.

Artinfo.ba: Bošnjački mediji  dvojno državljanstvo uglavnom doživljavaju spornim i često se provlači teza kako Hrvati u BiH imaju rezervnu domovinu. Kako osporiti tu tezu?

Vidović: Tu tezu promiču pojedini velikobošnjački krugovi, nastojeći oduzeti pravo Hrvatima na ravnopravnost. Dvojno državljanstvo je uobičajeno u većini država. Republika Hrvatska nije naša rezervna domovina, ona je nacionalna država hrvatskog naroda, koja po Ustavu ima obvezu da se brine o Hrvatima širom svijeta i zbog toga je i omogućeno da u Saboru budu zastupljeni i Hrvati izvan Hrvatske. Međutim, to što imamo pravo biti zastupljeni i u Hrvatskom saboru i što imamo hrvatsko državljanstvo ne znači da se želimo i hoćemo odreći naših prava u Bosni i Hercegovini koja nam kao konstitutivnom narodu pripadaju.  Naprotiv, naši djedovi su podnijeli veliki teret i žrtvu da opstanu u BiH, brojni su naši članovi obitelji, rođaci i prijatelji dali svoje živote u proteklom ratu za naš opstanak, jednostavno nemamo pravo odustati od naših prava zato što nam neko poručuje da imamo rezervnu domovinu.

Radoje 75
Otac je troje djece a demografsku politiku ističe kao prioritet u budućem radu

Artinfo.ba: Vlada RH ulaže značajna sredstva u projekte bh Hrvata. Smatrate li da socijalna pa i gospodarska politika Hrvatske prema Hrvatima ovdje treba biti i jača?

Vidović: Pomoć Republike Hrvatske se svake godine povećava i to je svakako dobra vijest za nas koji živimo u BiH. Potrebno je pronaći balans između naših stvarnih potreba i mogućnosti Republike Hrvatske da pomogne s obzirom na to da je i Hrvatska izložena brojnim problemima i potrebama. Ipak, smatram da zbog značaja i situacije u kojoj se nalazi Hrvati u BiH pomoć treba biti i veća, posebice kada se radi o gospodarskoj politici. Mislim da postoji mnogo prostora za bolje povezivanje gospodarstva Hrvatske i hrvatskih poduzetnika u BiH, što bi u konačnici rezultiralo povećanjem zaposlenosti i stvaranjem uvjeta za opstanak Hrvata u BiH. Pored gospodarske suradnje, kao što sam ranije naveo, jedan od mojih ciljeva jeste i uvrštavanje Hrvata iz BiH u programe socijalne i demografske politike Republike Hrvatske što bi sigurno imalo pozitivne efekte.

Artinfo.ba: Što će za Središnju Bosnu značiti ukoliko budete izabrani u Sabor RH?

Vidović: Mislim da ću svojim radom i zalaganjem uspjeti pronaći načine da Središnja Bosna osjeti koristi od mog mandata u Hrvatskom saboru. Dobro poznajem našu situaciju i naše potrebe i smatram da je to važan preduvjet za kvalitetno obavljanje zastupničkog posla, što, uz veliku želju za ostvarivanjem napretka i boljitka u našoj Županiji, sigurno treba imati dobar rezultat. Koliko ću ciljeva moći ostvariti ovisi o mnogo stvari, ali ono što je sigurno jeste to da ću biti dostupan za zahtjeve  i potrebe Hrvata iz BiH, a posebice mojih Kreševljaka i Hrvata Središnje Bosne. Ovo je jedinstvena, povijesna prilika da Hrvati Središnje Bosne po prvi put imaju svog predstavnika u Saboru RH pa stoga još jednom pozivam sve one koji imaju pravo glasa iz cijele BiH da izađu na izbore. Dužnost zastupnika u Saboru vidim kao svojevrstan link prema našim ljudima u Hrvatskoj i obrnuto. Jer ogroman je broj onih iz BiH koji žive u RH i koji su voljni pomoći svom narodu u Bosni i Hercegovini, samo ih treba malo povezati uputiti ali i pružiti ruku i osjećaj da imaju nekog svoga i u „službenom Zagrebu“.
(artinfo.ba)

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17