Zavičajna udruga "Kreševski citrin po 16. put organizira Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja.
Sajam16
To je jedina manifestacija takve vrste u BiH i jedna od renomiranijih u regiji. Sajam svake godine posjeti oko 2000 zaljubljenika u kristale i minerale, a polovicu tog broja čine djeca školskog uzrasta. Na sajmu će i ove godine sudjelovati više od 50 izlagača iz većeg broja država.
Kreševo je gradić čiji je razvoj usko vezan za rudarenje i obradu metala. Već duže od dva milenija na ovom području gore kovačke vatre i čuje se zvuk čekića i majdana. U okolici se nalazi više od stotinu rudarskih jama i mjesta gdje je tražena ruda. U Franjevačkom samostanu čuva se De re metallica Georgiusa Agricole, tzv. "biblija  rudarstva i metalurgije", drugo izdanje knjige, ono iz 1657. godine, a na svijetu postoji samo još jedan primjerak tog izdanja.
Kroz geo-kampove, terenski rad i druge srodne aktivnosti koje provodi  "Kreševski citrin" prošao je veliki broj djece i mladih koji su time dobili osnovna znanja o geologiji, prirodnom i kulturnom naslijeđu, etnologiji i kulturi ovih prostora.

Policijska stanica Kreševo
Sigurna djeca - osigurana budućnost
17.09.2021 10:27

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17