Na prijevoju Blinje iznad Kreševa služena je sveta misa za poginule branitelje HVO-a koji su položili svoje živote za obranu Kreševa u Domovinskom ratu na području Mešćeme, Blinja i Meoršja.
Blinej4.listopada 1993.godine odigrala se presudna bitka za Meoršje, koja je označila prekretnicu u ratu i nakon koje su postrojbe HVO- a ponovo ovladale ovim strateškim brdom te tako osigurale opstojnost Hrvata na području Kreševa pa i cijele Lepeničke doline.

Svetu misu je predvodio župni vikar fra Nikola Pejčin, povezavši blagdan svetog Franje Asiškog, koji je želio biti vitez i mijenjati svijet nabolje, sa žrtvom poginulih branitelja. 

"Dok je sveti Franjo poticao nadu i vjeru u budućnost, mi pak danas ne bismo bili tu bez žrtve naših branitelja. Stoga ne smijemo zaboraviti njih, nadu koju nam ostavili kao ni prestati se boriti za ovu Bosnu i Hercegovinu koja je prošla trnovit put, tešku kalvariju. Sramotno je stidjeti se svoga porijekla, ma gdje bili" kazao je fra Nikola.

Prethodno su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće ispred spomen obilježja.

Tijekom obrane Kreševa od napada muslimanske Armije RBiH poginulo je 67 hrvatskih branitelja, 114 ih je ranjeno, a jedan se još uvijek vodi na popisu nestalih. Zauzimanjem Meoršja definitivno je otklonjena opasnost od pada Kreševa pa se, iako ih je bilo još važnih, godišnjica spomenute bitke svake godine posebno obilježava.

(artinfo.ba)
Blinej 1

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17