Iz ljubavi prema planinarenju koju njeguje Planinarsko društvo „Bitovnja“, u Kreševu se prije sedam godina rodila ideja o organiziranju festivala filma i fotografije koji bi autorima, ljubiteljima planinarenja i alpinizma, dao priliku pokazati široj publici dio prirodnih ljepota koje su zabilježili osvajajući vrhove planina diljem svijeta. Outdoor foto&film festival, 3fok kojeg je u Kreševu pokrenuo krajem 2017. godine preminuli predsjednik Društva Zoran Šimić nastavio je živjeti punim plućima. Ove godine 3fok ruši rekorde posjećenosti ali i broja autora filmova i fotografija koji su pristigli iz cijele regije natječući se za pobjednika ovogodišnjeg Festivala u Kreševu, jedinstvenog ne samo u BiH, već i zemljama okruženja.
SBo 2
Po riječima Ivana Stanića, programskog direktora Festivala, pristiglo je preko 700 radova, 300 autora te je ocjenjivački sud u sastavu: Dino Kasalo, Viki Grošelj, Marko Lakić, Predrag Kurtović, Renato Pejak, Davor Buljan i Boris Trogrančić čekao vrlo težak zadatak, odabrati najbolje fotografije u osam te filmove u dvije kategorije.

„Festival filma i fotografije u Kreševu jedini je ovakav ne samo u BiH već i zemljama okruženja. U Hrvatskoj se održava festival planinarskog filma, u Sloveniji planinarske fotografije. Jedino smo mi objedinili i film i fotografiju na temu planinarenja i alpinizma. Ove godine bilježimo najveći broj autora koji su se prijavili u kategoriji filma i fotografije. Radovi su pristigli iz cijele regije, a Festival, uz izložbe fotografija, projekcije filmova, predavanja i radionice, donosi i promocije knjige dvojice svjetski poznatih alpinista, Stipe Božića koji je prije točno 40 godina osvojio Mont Everest, te Vikija Grošelja, prvog Slovenca koji je osvojio sedam najviših vrhova svijeta na sedam kontinenata. Zaista, ovaj Festival vrijedi posjetiti“, kazao nam je Stanić.

U to smo se vrlo brzo i sami uvjerili, budući da se na predstavljanju knjige San o EverestuStipe Božića, upriličenoj u petak uvečer na Trgu fra Grge Martića, tražilo mjesto više. Uz autora, koji ovom knjigom obilježava četiri desetljeća od uspona na Mont Everest, o knjizi su govorili i Muhamed Gafić te Muhamed Šišić, bh alpinisti koji su također bili dio te eskpedicije iz 1979. Knjiga je ujedno je i autobiografija Stipe Božića, budući da donosi tekstove i fotografije iz njegova života, od odrastanja u malom dalmatinskom selu do uspona na Everest. Kako u knjizi, tako i na sinoćnjoj promociji, Božić iskreno piše i priča o ne samo o tehničkim dijelovima ekspedicija, nego i onim emocionalnim vezanim za pripreme, strahovima, ushićenjima, ali i tuzi u dijelovima koji se tiču pogibelji. Jer, kako je kazao, „planina ne zna koliko ste vi dobri, i to drugo poluvrijeme, povratak s vrha neke planine, jest ono što ovaj sport razlikuje od svih drugih.“

„Ove sam godine peti put na ovom događaju kojeg krasi jedan prekrasan ambijent ali i vrhunski filmovi i fotografije. Ove godine publici sam imao priliku dočarati svoj san o usponu na Everest“, kazao nam je Stipe Božić. 
Knjigu ove godine na 3fok-u predstavlja i Viki Grošelj (večeras u 19.30). Najviši vrhovi kontinenata naziv je djela u kojemu opisuje svoje uspone na sedam najviših vrhova na isto toliko kontinenata.

“Na festivalu u Kreševu sam prvi put bio prije dvije godine. Moj ponovni dolazak ovdje prati osjećaj kao da sam doma. Zaista jedno ugodno i lijepo mjesto uz vrhunski kulturni i sportski doživljaj kojim svi zajedno želimo promovirati alpinizam kao kulturu življenja, a ne kao sport. Naš je teren cijeli svijet“, kazao nam je slovenski aplinista Grošelj. 

U petak je u sklopu Festivala održano i predavanje gošće iz Zagreba Nikoline Poljak koja je pričala o svom usponu do baznog kampa Everesta bez vodiča i nosača.

Organizatorima 3fok-a, PD „Bitovnja“ kao i svima koji su ih podržali, počevši od Općine Kreševo i načelnika Renata Pejaka, i ove je godine draži i ljepote planina, izazove osvajanja planinskih vrhova i upoznavanja novih svjetova i kultura, kroz filmove i fotografije te svjedočenja ljudi koji su osvojili sve planinske vrhove našeg planeta, uspjelo dočarati brojnim posjetiteljima. Neki od njih svoje su godišnje odmore prilagodili upravo 3fok-u koji Kreševo opisuje destinaciju jedinstvenih događaja cijele regije.

(artinfo.ba)
SBO 1SBO 3SBo 4

Obavijest iz Općine
Povećan broj pasa lutalica
21.01.2021 08:11
Univerzalna škola sporta
Spartina škola skijanja
20.01.2021 08:13
Nakon duge i teške bolesti
Preminuo omiljeni nastavnik
09.01.2021 08:41
Građevinski materijali najpotrebniji
Humanitarna akcija za Sisačko - moslavačku županiju
07.01.2021 12:54
Nesebičnost
Ćirino veliko srce
05.01.2021 11:28
Veselo na Trgu
Glazbom dočekali Badnjak
24.12.2020 12:11

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17