Ovih dana je završeno tiskanje Zbornika radova sa simpozija o rudarstvu, metalurgiji i geonaslijeđu Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, održanog u prosincu 2016. godine u Kreševu.
Zbornik Rudarstvo omotIzdavač Zbornika je Općina Kreševo, a tiskan je u 200 primjeraka. Publikaciju opsega 374 stranice uredio je Milo Jukić, a recenzenti su bili prof. dr. Hazim Hrvatović i Radoje Vidović.

Autori 16 znanstvenih radova uvrštenih u Zbornik su Ramo Kurtanović i Elvir Babajić (Bosansko rudogorje - mitološka apstrakcija ili ovozemaljska stvarnost), Salmedin Mesihović (Florov podatak o rudarstvu u središnjoj Bosni), Edin Veletovac (Prostor Kiseljaka u kasnoantičko doba), Anto Buzuk (Pogoni i objekti rudarstva, metalurgije, kovanja te proizvodnje drvenog uglja i vapna od pretpovijesti do kraja XX. stoljeća, te drugi rad Tragovi rudarstva i metalurgije od prethistorije do kraja XX. stoljeća na prostoru općine Kreševo u svjetlu višemilenijskog kontinuiteta), Amra Šačić (Antički epigrafski spomenici kao izvor za izučavanje rimskog rudarstva u dolinama srednjobosanskih rijeka Lepenice, Fojnice, Kreševice, Dragušnice i Crne Rijeke), Marjan Drmač (Prvi spomen Kreševa u pisanim povijesnim izvorima - Ispravci i dopune), Zdravko Marijanović (Ogled o dobivanju srebra danas i nekad u svjetlu De re metallice i Kanun sasa), Friedrich Naumann (Georgius Agricola i rudarstvo na području gorja Erzgebirge), Karmen Fio Firi, Vladimir Bermanec i Jasenka Sremac (Kamene kugle - raznolikost i značaj), Alojz Filipović i +Marko Tavra (Barit, bijeli teški kamen - povijesni prikaz istraživanja, eksploatacije i prerade na području Kreševa), Evica Divković-Golić i Dragan Mitrović (Zlatonosna ruda u području Bakovića kod Fojnice), Tatjana Miočević Tasić (Analiza metala u prirodnim mineralnim vodama na području općine Kiseljak), Neven Miošić i Natalija Samardžić (Perspektive istraživanja, zahvatanja i korištenja mineralnih, termalnih, termomineralnihvoda i ugljičnog dioksida (CO2) na području općina Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Busovača), Slobodan Kolbah i Mladen Škrlec (Termalne i mineralne vode, svjedoci geonaslijeđa i budućnosti Lepeničke doline) te Toni Nikolić (Osnovni kriterij za formiranje geoparka i mogućnosti zaštite geonaslijeđa općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak).

Obavijest iz Općine
Povećan broj pasa lutalica
21.01.2021 08:11
Univerzalna škola sporta
Spartina škola skijanja
20.01.2021 08:13
Nakon duge i teške bolesti
Preminuo omiljeni nastavnik
09.01.2021 08:41
Građevinski materijali najpotrebniji
Humanitarna akcija za Sisačko - moslavačku županiju
07.01.2021 12:54
Nesebičnost
Ćirino veliko srce
05.01.2021 11:28
Veselo na Trgu
Glazbom dočekali Badnjak
24.12.2020 12:11

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17