U „Napretkovom“ domu u Kreševu održana je promocija nove, treće po redu zbirke pjesama Ivice Kesića Odbljesci praskozorja.
Kesk 02
O knjizi su, uz autora, govorile pjesnikinje Miljenka KoštroRužica Čelan, a stihove je recitirala glumica Ana Franjčević. Knjigu je izdala kreševska podružnica HKD-a „Napredak“, koja je bila i organizator promocije.

„Lijepo je živjeti uz spoznaju da će novo jutro svanuti i ponuditi svijet u bojama“, kazala je, uz ostalo, o knjizi Miljenka Koštro. „Zapravo, tu i jeste ta simbolika naslova. Zbirka se sastoji od sedam odjeljaka koji, iako tematski različiti, čine jednu skladnu cjelinu. Jasno, kvaliteta zbirke se ne mjeri brojem pjesama, nego njihovom kakvoćom. Zbirku vrijedi čitatelju učiniti dostupnom ako u njoj vrijedi jedna pjesma, a u ovom trećem poetskom izletu Ivice Kesića možemo pronaći pregršt vrijednih, zanimljivih i metaforičnih stihova. Autor reda misli u poetski vijenac, želeći do kraja ostati svoj. On jednostavno pjeva, lakoćom slaže rime koje daju dinamiku njegovim pjesmama. U standardizirani stih, kojim se koriste mnogi pjesnici, na vrlo originalan način ugrađuje svoja životna promišljanja, nadanja i čežnje. Čitajući njegove pjesme, u kojima je ostavio dio duše, osjećam se kao da sam zalutala u neki već poznati poetski svijet, ali na neki način novi, melodični svijet, ili na neku livadu punu šarenih poetskih cvjetova koji mirišu zagonetnim mirisima.“
Kesk 01Kesk 03

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17