Na današnji dan prije 26 godina su, napadom postrojba muslimanske Armije Republike BiH i MOS-a na obrambene položaje hrvatskih snaga i hrvatska sela, započela ratna dešavanja na području naše općine.
Obljr 4Cilj napada bilo je svrgavanje legalno izabrane vlasti, a napadi su u ranim jutarnjim satima izvedeni na Pirinski propust, selo Pirin i kontrolnu točku na Blinjama. Hrvatske snage su, uslijed nepripremljenosti na rat i faktora iznenađenja, pretrpjele znatne gubitke, pogotovo što su u napadu sudjelovale elitne postrojbe muslimanskih snaga.

Napadi su uslijedili i narednih dana, a prvo je teško stradalo selo Pirin, naseljeno isključivo Hrvatima. Kuće u spomenutom selu su spaljene, kao i gospodarski objekti, te grobljanska kapela, a stanovništvo protjerano i zarobljeno.
Tim povodom danas su predstavnici Općine Kreševo, HDZ-a BiH i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće ispred spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima na Trgu fra Grge Martića.
Obljr 1Obljr 2Obljr 3

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17