Vlada Srednjobosanske županije na ovotjednoj je redovitoj sjednici, većinom glasova, donijela odluku o kreditnom zaduženju za realiziriranje dva kapitalna projekta na području SBŽ.

Prvi je sufinanciranje izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“ , projekta vrijednog 40 milijuna maraka. Njime bi pitanje vodopskrbe trebalo riješiti oko 250 tisuća stanovnika četiri srednjobosanske općine: Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače. Vlada SBŽ kreditno se zadužuje za 3,7 miljuna maraka na razdoblje od 15 godina kako bi bila dio ovog projekta kojim pored spomenute četiri općine SBŽ problem vodoopskrbe rješava i općina Zenica.
Drugi kapitalni projekta koji će se također realizirati dugoročnim kreditnim zaduženjem u iznosu od 1,4 milijuna maraka je izgradnja 1,6 kilometra puta od Kreševa prema Lepenici. Njima se poslovna zona Kreševo spaja na budući koridor Vc, odnosno trasu koridora autoceste koja prolazi kroz Lepenicu u općini Kiseljak.Dio sredstava za izgradnju puta u iznosu od 600 tisuća maraka vraćat će Županijska direkcija za ceste, jer je put prekategorizacijom dobio status regionalnog, dok će se ostatak duga servisirati iz Proračuna SBŽ, iz sredstava namijenjenih općini Kreševo. Za Kreševo, a naročito kreševske gospodarstvenike prometnica koja im omogućuje izlaz na koridor Vc od ključnog je značaja i dio je planova izgradnje novih proizvodnih pogona koji donose i nova radna mjesta.
Usprkos značaju oba projekta, ruku za kreditno zaduženje nisu digla trojica ministara iz SDP-a, s obrazloženjem da iza projekata stoje SDA i HDZ te da SBŽ nema prostora za kreditno zaduženje. Ministri iz spomenute dvije stranke, uz jednog ministra iz HDZ 1990 imali su dovoljno ruku za donošenje odluke, uz tvrdnju da SBŽ po kriterijima međunarodnih financijskih institucija ima prostora za uzimanje dugoročnih kredita, naročito za kapitalne projekte, te da je SBŽ među najmanje zaduženim u F BiH. (Ana Popović)

Kvizaška scena
Reprezentacija u Kiseljaku
23.07.2021 05:46
Općinske sportske igre
Poznat raspored tenisa
16.07.2021 05:41

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17