U Deževicama je proteklog vikenda održan Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni“, a prije toga je svečano blagoslovljen novoizgrađeni Hodočasnički dom. Sv. Jakova.
IMG 6155

U radu dvodnevnog skupa svoje viđenje pojedinih segmenata života i djela sv. Jakova Markijskog iznijelo je 11 znanstvenika iz BiH, Hrvatske i Italije, a zajednički su ga organizirali Općina Kreševo, Župa Deževice i Katolički bogoslovni fakultet Sarajevo.
Skup je održan u Hodočasničkom domu, koji je prije početka simpozija blagoslovio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. On je, zajedno sa djevojčicom Marijom Miletić, otkrio i spomen-ploču o izgradnji doma. Svima koji su pomogli sagraditi i urediti Dom, zahvalio je deževički župnik don Marin Marić, koji je izrazio uvjerenje kako će dom biti mjesto susreta vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta, a o značaju otvorenja doma za župu i cijeli kraj govorio je i Radoje Vidović, načelnik Općine Kreševo. Vidović je ovaj događaj označio temeljnim kamenom novog života i novog početka Deževica.
Kardinal Puljić predvodio je i nedjeljnu procesiju te misu na Vrelu svetog Jakova, na kojoj se, unatoč lošem vremenu, okupio veliki broj hodočasnika.
Uz spomenute, dvodnevno programu su bili nazočni i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, pomoćni biskup banjolučki Marko Semren te mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, dekan Katoličke bogoslovije u Sarajevu, prof. dr. don Pavo Jurišić, gradonačelnik talijanskog grada Monteprandonea, rodnog mjesta Jakova Markijskog, Stefano Stracci, politički predstavnici Hrvata, predvođeni predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidijom Bradara, kao i veliki broj svećenika, među kojima i gvardijan Franjevačkog samostana u Monteprandoneu fra Lorenzo Turchi.
IMG 6015
IMG 6009
IMG 6003
IMG 6012
IMG 6015
IMG 6027
IMG 6081
IMG 6087
IMG 6119
IMG 6175
Dado 031
Dado 037
Dado 032


Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17