kresevoinfologo2016

“LIRIKONFEST” SLOVENIJA Uspješan nastup bh. pjesnika, među nagrađenima Milo Jukić

mjNa međunarodnim književnim susretima „LIRIKONFEST XXI“ koji su se održali od 12. – 15. juna 2013. godine u Velenju/Slovenija, po pozivu Velenjske književne fondacije gostovalo je ukupno 42 pjesnika – 21 domaći i 21 strani, a od tog broja i šest pjesnika iz BiH – Admiral Mahić, Suzana Lovrić, Milo Jukić, Lidija Pavlović-Grgić, Ljiljana Tadić i Hakija Karić.

„LIRIKONFEST“ je jedna od najprestižnijih književnih manifestacija u Sloveniji i ove godine se održava 12. put za redom, uz bogat višednevni program.
U srijedu (12. 06.) prvog dana, u atraktivnom prostoru Ville Bianca riječima dobrodošlice prisutnima se prvi obratio Ivo Stropnik, glavni organizator i vođa Fondacije festivala, otvorivši program koji je otpočeo muzikom u kome su nastupile Urška Orešič Šantavec, pijanistica i vokalna solistica, te violistkinja Barbara Upelj. U skoro dvosatnom cjelovečenjem koncertu publika je imala prilke poslušati nekoliko kompozicija klasične muzike i iz filma, te autorske uratke, kao i pop jazz izvedbe iz mjuzikla.
Nakon koncerta Stropnik je najavio blok o prevodilaštvu gdje su predstavljeni pjesnici iz Litvanije: Indre Valentinaite, Donatas Petrošius i Benediktas Januševičius, te Laima Masyte, prevoditeljica koja je napravila izbor dok je prijevode na slovenski čitao Klemen Pisk.
Na kraju večeri po jednu pjesmu su pročitali Nikolle Berishaj iz C. Gore i Admiral Mahić iz Sarajeva koji je se prije tri godine okitio jednom od prestižnih festivalskih nagrada

U četvrtak, u prijepodnevnoj matineji, su se na terasi Ville Bianca prisutni pjesnici predstavili velenjskim srednjoškolcima govoreći poeziju na maternjem jeziku.
Nakon toga, sa početkom u 11 sati održan je okrugli sto na temu književnog prevodilaštva koga je vodila Marlena Gruda, a uvodne refleskije dali su Jana Unuk, Laima Masyte, Alenka Jovanovski i dr. U debatu se se uključivali i ostali sudionici: Ljiljana Tadić (BiH), Željko Perović (Slo.), Tomislav Marijan Bilosnić (Hrv.), Milo Jukić (BiH), Zoran Pevec (Slo.), Hakija Karić (BiH), i dr.
Poslije ručka je za goste upriličen turistički obilazak Velenje gdje su posjećena najznamenitija mjesta kao što su glavni trg, spomenik Titu, spomenik rudaru, itd. Obilazak grada je završio na Škalskom jezeru, u „Rezervatu za poeziju“ gdje su prisutni u prirodnom ambijentu prisustvovali muzičkom performansu koga su izveli Boris Oblišar i Črt Valenčak na Didgeridoo instrumentima.
U večernjim satima upriličen je bogat sadržaj koji se sastojao iz više programskih segmenata. Prvo je sa početkom u 20 sati prikazan multimedijalni projekt pod imenom „Tito nas gleda“ Staneta Špegela. Nakon toga je „degustirana“ prevedena evropska poezija XXI stoljeća koja je nominirana za festivalsko prevodilačko-rezidencijalno priznanje Lirikonov zlatnik 2013. gdje su predstavljeni pjesnici iz Hrvatske, Srbije i BiH – Darko Turković, Lidija Pavlović-Grgić, Milo Jukić, Suzana Lovrić, Snežana Čkojić, Hakija Karić, Ljiljana Tadić i Željko Perović koji je poeziju prethodno pomenutih preveo na slovenski jezik. Poeziju hrvatskih pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića i Zdravka Odorčića, te srbijanskog pjesnika Miodraga Jakšića prevela je i predstavila slovenska pjesnikinja Nataša Švikart Žumer. Pored pomenutih predstavljena je i slovenska pjesnikinja Petra Koršič.
U muzičkom dijelu programa nastupio je poznati slovenski kantautor Boštjan Narat, a na samom kraju upriličen je „Belly dance performans“ u kome je u više navrata nastupila plesačica trbušnog plesa.
Cjelokupni program je završio tačno u ponoć.
U petak u jutarnjim satima su na ulazu u Villu Bianca na festivalskom štandu izložene knjige prisutnih pjesnika, a od 9:30 do 13:30 upriličen književno-prevodilački okrugli sto pod imenom: „Pad/razgradnja liričnog u evropskom čovjeku? Tekst prošlosti u dijalogu sa savremenošću: Je li klasika opet moderna? Estetska iskustva poezije“. Uvodne refleksije dali su kantautor i filozof Boštjan Narat, te Brane Senegnačnik, Ljiljana Tadić i drugi, dok su za moderaciju bili zaduženi Ivo Stropnik i Marlena Gruda. U diskusijama su učestvovali Vlado Žabot, Nataša Švikart Žumert, Tomislav Marijan Bilosnić, Ana Porenta, Milan Vincetić, Zoran Pevec, Petra Koršič, Alenka Jovanovski i dr. Sneža Urška
Nakon ručka je u mansardi Ville Bianca upriličen jednosatni okrugli sto o aktuelnim pitanjima književnog stvaranja, vrednovanja i posredovanja s drugim narodima koga je vodila Marlena Gruda. Svoja kraća izlaganja na ovom okruglom stolu su imali Alenka Jovanovski, dr. Vladimir Osolnik i dr.
U popodnevnim satima u koncertnoj dvorani upriličen je razgovor sa pjesnikom iz C. Gore albanskih korijena Nikollae Berishajem, te slovenskim pjesnikom Zoranom Pevcem, laueratima festivala. Razgovarali Slavko Pregl, dr. Vladimir Osolnik i Marlena Gruda.
U završnom dijelu programa i pred zvaničnicima iz političkog establišmenta i predstavnicima diplomatskog kora nekoliko zemalja, upriličen je sjajan muzički nastup sopranistice Snežane Čkojić iz Valjeva/Srbija, uz pratnju pijanistice Urške Orešič Šantavec.
U nastavku programa prisutnima se obratio mjesni velenjski župan Bojan Kontić a nakon toga su dodijeljene festivalske nagrade u pet kategorija:
- ČAŠA BESMRTNOSTI-VELENJICA 2013. dodijeljena je slovenskom pjesniku Zoranu Pevcu za vrhunski višegodišnji pjesnički opus;
- Međunarodna PRETNARJEVA NAGRADA 2013. – časni naslov „ambasador slovenske književnosti u jeziku i slovenskoj kulturi“ dodijeljena je crnogorskom pjesniku Nikolleju Berishaju za višegodišnje predstavljanje slovenske literature u albanskom govornom području;
- LIRIKONOV ZLATNIK 2013. za vrhunske revijalne prevode sa bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika dobio je slovenski pjesnik Željko Perović, porijeklom iz Visokog/BiH;
- Nagradu kreativnih događanja za 2013. koja podrazumjeva književno-prevodilački rezidencijalni boravak u Velenju, dobio je bh. pjesnik Milo Jukić iz Kreševa;
- Nagrada za najbolji esej sa okruglih stolova zbog malog broja prijavljenih kandidata ove godine nije dodijeljenja.
Nakon svečane dodjele nagrada upriličen je večernji koncert šansona na jevrejskom jeziku u izvođenju Vite Mavrič i Kvarteta AKORD.
U subotu, 15. 6., u ljetnoj bašti hotela „Razgoršek“, gdje su bili i smješteni učesnici manifestacije, upriličen je zajednički doručak za goste i domaćine, gdje su podijeljeni i pokloni kao sjećanje na ovogodišnji LIRIKONFEST u Velenju.
Glavni pokrovitelji ove manifestacije koja je održana na izuzetno visokom nivou bili su Javna agencija za knjigu Republike Slovenije i Mjesna općina Velenje, uz sapokroviteljstvo Javnog Fonda Rep. Slovenije za kulturne djelatnosti, te pokrovitelja pića Vinogradništvo Steyr vina.
Sudionici Lirikonfesta iz cijele Europe
Sudionici ovogodišnjeg Lirikonfesta: Indrė Valantinaitė (Litva), Donatas Petrošius (Litva), Benediktas Januševičius (Litva), Laima Masytė (Litva), Mariusz Grzebalski (Poljska), Grzegorz Kwiatkowski (Poljska), Marlena Gruda (Poljska), Katarina Šalamun Biedrzycka (Poljska), Radek Fridrich (Češka), Lenka Daňhelová (Češka), Milo Jukić, (BiH), Suzana Lovrić (BiH), Hakija Karić (BiH), Ljiljana Tadić (BiH), Lidija Pavlović-Grgić (BiH), Darko Turković (Hrvatska), Tomislav Marijan Bilosnić (Hrvatska), Zdravko Odorčić (Hrvatska), Snežana Čkojić (Srbija), Miodrag Jakšić (Srbija), Nikollë Berishaj (Albanija/Crna Gora), György Lukács (Mađarska), Stanislava Chrobáková Repar (Slovačka/Slovenija), Peter Kuhar (Slovenija/Češka), Andrej Medved (Slovenija), Milan Vincetič (Slovenija), Zoran Pevec (Slovenija), Marko Kravos (Slovenija), Klemen Pisk (Slovenija), Željko Perović (Slovenija), Goran Gluvić (Slovenija), Petra Koršič (Slovenija), Ivo Stropnik (Slovenija), Namita Subiotto (Slovenija), Diana Pungeršič (Slovenija), Lara Mihovilović (Slovenija), Andrej Pleterski (Slovenija), Nataša Švikart Žumer (Slovenija), Aljaž Koprivnikar (Slovenija), Breda Slavinec (Slovenija), Ana Porenta (Slovenija)…
HAKIJA KARIĆ, Otisak.ba

 • alkus.jpg
 • bbk.jpg
 • citrin.jpg
 • click.jpg
 • dezevice.jpg
 • logofb.png
 • milfas.jpg
 • milicevic.jpg
 • mis.jpg
 • nevra.jpg
 • pd_bitovnja.jpg
 • stilomatic.jpg

Kontakt