kresevoinfologo2016

SAJAM MINERALA

Zavičajna udruga Kreševski citrin zajedno sa planinarskim društvom Bitovinja- Kreševo organizira ovaj jedinstveni sajam na prostorima Bosne i Hercegovine. Oko 50 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske,Srbije, Češke i Austrije svake godine izlaže svoje minerale, stijene i fosile koje plijene svojom raznolikošću boja, oblika, veličina i predstavljaju iznanađenje za sve posjetitelje.

Ono što posebno raduje je sve veći broj izlagača iz BiH, posebno mladih, tako da je u Kreševu formirana udruga Citrin koja se bavi edukacijom,skupljanjem minerala,stijena, fosila,njihovoj zaštiti na prostorima Srednje bosanskih škriljavih planina. Minerali i kristali Srednjebosanskog škriljavog gorja, hijalofan, kvarc-čađavac, prozirac, citrin, tetraedrit,realgar, auripigment, florit,azurit, malahit, pirit i mnogi drugi ovaj prostor čine jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, kemičara kao i svih ljubitelja prirode i prirodnih resursa ali i kao turistički potencijal.

Sajam koji je bio zamišljen kao izložba minerala, stijena i fosila Srednjebosanskog škriljavog gorja sa prikazom povijesti rudarenja na ovim prostorima, obzirom na kvalitet eksponata, broj izlagača, veliku posjetu, medijsku prisutnost postaje prepoznatljiv i mimo granica općine Kreševo i Bosne i Hercegovine a naša država se našla na listi zemalja u kojima se na organiziran način okupljaju kolekcionari i zaljubljenici u minerale i stijene. Trud i rad zaljubljenika u minerale i stijene ne bi do sada bio uspješan da nije bilo stručne pomoći prof. Galibe Sijarić sa Prirodno- matematičkog fakulteta u Sarajevu,
planinarskog društva Bitovinja Kreševo, općine Kreševo, financijske pomoći prijatelja kolekcionara kao i turističke zajednice kantona Središnja Bosna, koja je prva prepoznala ovaj projekat.
Informacije za izlagače na sajmu

Zbog ograničenog broja motelskih ležaja u samom Kreševu poželjno je se unaprijed najaviti.

telefon: 0038763812122--Žarko Bešlić
mail : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Podatke o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regionu, kao i smještajno
ugostiteljske kapacitete možete pogledati na www.kresevo.info
Informacije za posjetitelje sajma
Dragi posjetitelji,
Za sve one koji nikada nisu bili u Kreševu, a žele doći na sajam ovdje ćemo objasniti koji su najbliži pravci dolaska.
Za sve one koji dolaze iz pravca Sarajeva najbliži put vodi od: Mostarsko raskršće - Rakovica - Kobiljača - kod motela ZIGI na Han-ploči skrenuti prema Lepenici i odatle u Kreševo.

Za sve koji dolaze iz pravca Zenice najbliži put vodi od:
Zenica - Kaonik - Busovača - Kiseljak - Kreševo

Iz Travnika:
Travnik - Nova Bila - Vitez - Kaonik - Busovača - Kiseljak - Kreševo

Za posjetitelje koji bi željeli prenoćiti u Kreševu, zbog ograničenosti motelskih kreveta poželjno bi bilo najaviti se.

Sve informacije za sajam i oko Sajma možeta dobiti na:
tel :0038763812122--Žarko Bešlić
mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Podatke o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regijonu, kao i smještajno ugostiteljske kapacitete možete pogledati na www.kresevo.info

 • alkus.jpg
 • bbk.jpg
 • citrin.jpg
 • click.jpg
 • dezevice.jpg
 • logofb.png
 • milfas.jpg
 • milicevic.jpg
 • mis.jpg
 • nevra.jpg
 • pd_bitovnja.jpg
 • stilomatic.jpg

Kontakt